Coriolisvoima ei pyöritä vettä tiskialtaassa

Kun ammeen tai altaan täyttää vedellä ja ottaa tulpan pois, vesi muodostaa viemäriin laskeutuessaan pyörteen. Ikuinen kiistanaihe kaveripiireissä on, että mihin suuntaan vesi lähtee pyörimään. Moni pitää kiinni tiukasti kannastaan, että veden pyörimissuunnan määrittää se, että kummalla pallon puoliskolla ollaan.

tiede
YLE

Kun tiskialtaan laskee täyteen vettä ja vetää tulpan pois, niin vesi lähtee aina pyörimään samaan suuntaan. Ilmatieteenlaitoksen tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna, pitääkö tämä paikkaansa?

- Vähän epäilen, että se ei pyöri aina samaan suuntaan. Sitä pitäisi hieman systemaattisemmin tutkia. Tässä on taustalla sitkeä uskomus, että coriolisvoima vaikuttaisi sitten myös tiskialtaissa. Se on väärä uskomus. Coriolisvoima vaikuttaa vain suuren mittakaavan kohteissa, kuten tuulissa ja merivirroissa, Nevanlinna toteaa.

Pyöriikö vesi suurissa viemäreissä aina samaan suuntaan?

- En usko siihenkään. Siellä on niin paljon muita häiritseviä tekijöitä. Coriolisefekti on kuitenkin niin heikko, että pienessä mittakaavassa se ei näy.

Minkälainen coriolisvoima oikein on, miten sitä määritellään?

- Se johtuu maapallon pyörimisliikkeestä ja se ei ole oikea voima vaan näennäinen. Jos joku kappale lähtee etelästä pohjoiseen, niin sillä on mukanaan kokoajan maapallon pyörimisliike joka on etelässä nopeampi kuin pohjoisessa.

Ilmatieteenlaitoksen tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna, miten paljon coriolisvoima vaikuttaa sääolosuhteisiin?

- Matalapaineisiin liittyvät tuulet kiertävät pohjoisella pallonpuoliskolla vastapäivään ja eteläisellä myötäpäivään. Se vaikuttaa näihin trooppisiin hirmumyrskyihin, jotka eivät koskaan synny päiväntasaajalla, koska coriolisefekti on siellä nolla. Hirmumyrsky ei voi myöskään koskaan ylittää päiväntasaajaa.

Lähteet: YLE Lahti