1. yle.fi
  2. Uutiset

Espoon valtuutetut haluavat laboratoriot takaisin terveysasemille

Espoo ei välttämättä suljekaan osaa lakkautettaviksi aiotuista laboratorioistaan. Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että Espoon on jatkossakin tarjottava kaikilla terveysasemilla välttämättömät laboratoriopalvelut.

laboratoriot
Näytteenottoa Matinkylän terveysaseman laboratoriossa ennen sen sulkemista syyskuun alussa.YLE

Enemmistö valtuutetuista halusi laboratoriot takaisin. Äänet jakautuivat lopulta 45-15.

Kunnallispoliitikoilla ja Espoon virkamiehillä on ollut täysin eri käsitys siitä, mitkä laboratoriot piti lakkauttaa ja missä aikataulussa lakkautukset toteutetaan. Poliitikkojen mukaan virkamiehet ovat ryhtyneet liian pikaiseen laboratorioiden lakkauttamiseen.

Espoon sosiaali-ja terveyslautakunnan puheenjohtaja, Johanna Värmälä (sd.) kertoo, että keskustelut päätöksen käytännön toteutuksesta ja aikataulusta käynnistyvät heti tiistaina.

– Valtuuston linjaus on, että laboratoriopalvelut katsotaan välttämättömiksi lähipalveluiksi, joita tulee olla kaikilla terveysasemilla. Tästä syystä sosiaali- ja terveyslautakunnan pitää tarkistaa kesäkuista päätöstään siten, että valtuuston tahto toteutuu.

Värmälä kertoo, että tarkemmat laskelmat laboratorioiden palauttamisesta saadaan, kun asia tulee uudestaan lautakunnan käsittelyyn lähiaikoina.

Espoo on jo lakkauttanut laboratoriot syksyn aikana Matinkylän, Kilon, Kivenlahden ja Kalajärven terveysasemilla. Vuoden lopussa toiminta olisi loppunut myös Viherlaaksossa.

Ensi vuoden alusta laboratoriopalvelut oli tarkoitus keskittää viidelle terveysasemalle; Espoonlahteen, Leppävaaraan, Samariaan, Puolarmetsään ja Tapiolaan. Lisäksi käytössä olisi Jorvin sairaalan laboratorio.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi