Yhdistelmähormonihoitoon liittyy pienempi kohdun limakalvon syövän riski

Estrogeenin ja progestiinin yhdistelmää vaihdevuosioireisiin käyttävät naiset eivät ole yhtä suuressa kohdun limakalvon syövän vaarassa kuin pelkkää estrogeeniä saavat.

terveys

Monikansallisen tutkijaryhmän tulokset tukevat näkemystä, jonka mukaan progestiinin ja estrogeenin yhdistelmä on kohdun limakalvon kannalta turvallisempi kuin pelkkä estrogeenihoito. Joidenkin tutkimusten mukaan progestiinin avulla riski jopa katoaa kokonaan.

American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistut havainnot perustuvat yli 115 000 vaihdevuodet ylittäneen eurooppalaisnaisen terveystietoihin, jotka kerättiin vuosina 1992–2000. Keskimäärin yhdeksänvuotisen seurannan aikana 600 naista sairastui kohdun limakalvon syöpään.

Verrattuna naisiin, jotka eivät käyttäneet hormonikorvaushoitoja, pelkkää estrogeeniä käyttävien sairastumisriski oli 2,5-kertainen, kun estrogeeniä ja progestiiniä käyttävien riski oli vain 1,4-kertainen. Tutkimuksessa syöpäriski suureni myös estrogeeni- ja progestiinivaikutteista tibolonia käyttävillä, mikä pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa.

Riskit olivat suurimmat iäkkäillä, hoikilla ja tupakoineilla naisilla. Riskit tosin vaihtelivat käytetyn progestiinin ja annoksen mukaan, tutkijat huomauttavat.

Hormonikorvaushoitojen terveyshyötyjen ja -haittojen vertailu on vaikeaa, sillä eri-ikäisillä naisilla eri hormoniyhdistelmät liittyvät erilaisiin seurauksiin. Tämän vuoksi hoidon edut ja haitat pitää aina punnita yksilöllisesti.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim