1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lomapankin tilalle suunnitellaan lomarauhaa

Pätkätyöläisten lomaoikeutta aiotaan parantaa. Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut kevennetyn ehdotuksen, joka korvaisi aiemmin ehdotetun ja kalliina pidetyn lomapankin. Uusi kevennetty malli ei toisi lisäkustannuksia valtiolle eikä työnantajalle.

Kuva: YLE

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ehdotti vuosi sitten kesällä lomapankkia, joka mahdollistaisi loman pitämisen myös pätkätöissä oleville henkilöille. Asiaa selvittänyt työ- ja elinkeinoministeriö ei pitänyt ehdotusta toteuttamiskelpoisena, sillä lomapankin toteutus olisi tullut maksamaan noin 40 miljoonaa euroa. Myös työnantajia edustanut Elinkeinoelämän keskusliitto piti sitä liian kalliina.

Lomapankkiehdotus siirrettiin lopulta sosiaali- ja terveysministeriön käsiteltäväksi, missä kompromissi viimein syntyi. Syksyn aikana luonnosteltu ehdotus ei toisi kustannuksia työnantajalle, eikä valtiolle.

Uudessa lomarauhamallissa työntekijä voisi jäädä lomalle pätkätyönsä päätyttyä. Kun henkilö tällöin ilmoittautuu työ- ja elinkeinotoimistoon työttömäksi työnhakijaksi, ei hänen lomansa aikana tarvitsisi vastaanottaa tarjottuja töitä. Loma rahoitettaisiin edellisestä työsuhteesta kertyneillä lomakorvauksilla.

- Ajatus on se, että työtön voisi suunnitella lomaa vähän enemmän. Sinä aikana hänellä olisi ikään kuin rauha olla lomalla, ettei tarvitse miettiä, pitääkö mennä töihin tai koulutukseen, kertoo esitystä valmisteleva hallitusneuvos Esko Salo.

STTK valmis kompromissiin

Lomapankkia ehdottanut Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on valmis hyväksymään myös kevennetyn lomarauhamallin.

- Kyllä tämä malli meille kelpaa ensiaskeleena, mutta toivomme, että tästä päästään jatkossa eteenpäin, kertoo lakimies Heli Puura.

Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on, että valmisteilla oleva ehdotus olisi valmiina jo keväällä, jolloin se saadaan uuden eduskunnan pohdittavaksi. Puura uskoo, että esitys etenee suunnitellusti.

- Ministeriö, ja uskon myös että työnantajat, ovat sitoutuneet siihen, että tätä asiaa pohditaan kunnolla, Puura kertoo.