Lainakorot matalia vielä yli vuoden

Lainakorkojen mataluus näyttää jatkuvan vielä pitkään. Suomalaiset ekonomistit arvioivat Euroopan maiden talouden toipuvan niin hitaasti, että Euroopan keskuspankki alkaisi nostaa korkoa vasta aikaisintaan vuoden kuluttua.

talous
Asunnon pohjapiirustus ja avaimet.
Harri Vähäkangas / Yle

YLE Uutiset kysyi johtavilta ekonomisteilta arviota vuoden euriborin nousuvauhdista. Nyt korko on puolitoista prosenttia. Keskimäärin asiantuntijat arvioivat koron nousevan toukokuussa 1,75 prosenttiin ja ensi vuoden loppuun mennessä 2,1 prosenttiin.

Pellervon taloustutkimuksen arvio Euroopan talouden tilasta on synkin ja korosta matalin. Tutkimusjohtaja Markus Lahtisen mukaan korko ei nousisi juuri lainkaan puolessa vuodessa eikä oikeastaan vielä vuodenkaan päästä.

- Kun maailmantalouden kriisiytyminen näkyy myös Euroopassa, niin EKP:llä ei ole mahdollisuutta nostaa korkoa vaan sen pitää pitää rahapolitiikka erittäin elvyttävänä. Arvioimme, että EKP:n koronnosto ajoittuu vasta vuoden 2012 alkuun, Lahtinen sanoo.

"Suomi kestäisi koronnoston"

Handelsbankenkin ennakoi keskuspankin koronnostojen alkavan vasta runsaan vuoden kuluttua. Pääekonomisti Tiina Heleniuksen mukaan varaa olisi aiemminkin.

- Mielestäni Suomen talous sietäisi korkeampaakin korkoa, koska se on elpynyt keskimääräistä vahvemmin verrattuna euroalueeseen. Tämä korkotaso on tämän hetken odotukset huomioon ottaen Suomelle varsin elvyttävä, Helenius arvioi.

Vaarana on, että matalat korot pumppaavat ilmaa asuntojen hintoihin.

Nousu nopeaa, jos elvytys puree

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen arvion mukaan vuoden euribor voisi nousta kahteen prosenttiin jo puolen vuoden päästä. Vuoden kuluttua se voisi tavoitella jo 2,5 prosenttia. Perusteluna on, että tutkimusprofessori Aki Kangasharju uskoo Yhdysvaltain uusien elvytystoimien purevan ja Euroopan nykyisen elvytyksen riittävän.

- Näin talous jaksaisi kasvaa, vaikka hallitusten elvytystoimia vähennetään, mikä sitten heijastuisi koroissa, Kangasharju sanoo.

Valtaosa kyselyyn vastanneista talouden asiantuntijoista kuitenkin odotti EKP:n koronnostojen alkavan aikaisintaan loppuvuonna 2011.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Siivonen