1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Jay-Z kertoo rankasta nuoruudesta esikoiskirjassaan

Yhdysvaltojen rikkaimpiin räppäreihin lukeutuvan Jay-Z:n esikoiskirja julkaistaan tiistaina. Decoded-nimisessä kirjassa hän kertoo, kuinka nousi huumeita myyneestä teinistä yhdeksi musiikkialan menestyneimmäksi henkilöksi.

viihde
Jay-Z
EPA / STEVE C. MITCHELL

Jay-Z, oikealta nimeltään Shawn Carter, varttui New Yorkin Brooklynissa, missä olot olivat 1980-luvulla karut.

- Menetin rakastamiani ihmisiä, luottamani ihmiset pettivät minut ja luodit viuhuivat pääni ohitse. Aseita oli helpomi saada kuin huoltoapua. Crack-huume tuhosi perheitä ja melkein omanikin, mutta silti myin sitä, Jay-Z kirjoittaa.

Hän kertoo alottaneensa räppäämisen 1978, kun oli 9-vuotias. Jay-Z:n mukaan hip hop oli hänen sukupolvensa tapa kertoa maailmalle, millaista on kasvaa urbaanilla sotatantereella. Hän näkee kuitenkin hyvänä sen, että rajut olot ovat tehneet niissä oloissa varttuneista vahvempia ihmisiä.

Decoded-kirjassa Jay-Z avaa myös 36 kappaleensa merkityksiä ja puolustaa halventavan nigga-sanan (suom. neekeri) käyttöä sanoituksissa. Hänen mukaansa se on vain sana ja jonkun sanan kieltäminen on hyödytöntä. Hänen mielestään ihmisiä muutetaan keskustelun kautta, ei sensuurilla.

Jay-Z, 40, on julkaissut uransa aikana 11 studioalbumia ja voittanut 10 Grammy-palkintoa. Hän oli perustamassa Roc-A-Fella Records -levymerkkiä ja toimi Def Jam Recorsin toimitusjohtajana 2005-2007. Hän myös perusti Rocawear-vaatefirman, joka myi 204 miljoonalla dollarilla vuonna 2007. Talouslehti Forbes ennustaa, että Jay-Z yltää Yhdysvaltojen 400 rikkaimman listalle vuonna 2015.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi