Iran syyttää saksalaistoimittajia vakoilusta

Kahta saksalaistoimittajaa syytetään vakoilusta Iranissa. Iranin syyttäjäviranomaisten mukaan saksalainen toimittaja ja kuvaaja saapuivat maahan laittomasti turistiviisumilla. Iran pidätti toimittajat, kun he pyrkivät haastattelemaan kivitystuomion saaneen iranilaisnaisen Sakineh Mohammadi Ashtianin poikaa.

Ulkomaat

Sakineh Mohammadi Ashtiani sai kivitystuomion, koska tuomioistuimen mukaan hän oli syyllistynyt aviorikokseen. Tapauksen saaman kansainvälisen huomion takia Ashtianin tuomiota ei ole pantu täytäntöön. Hän on ollut vankeudessa vuodesta 2006.

Saksalaistoimittaja ja -kuvaaja olivat haastattemassa Ashtianin poikaa ja muita sukulaisia, kun turvallisuuspoliisin joukot saapuivat paikalle ja pidättivät toimittajat noin kuukausi sitten.

Fars uutistoimiston mukaan saksalaisia syytetään vakoilusta, oppositioliikkeen kanssa veljeilystä ja Iranin viisumin hakemisesta virheellisin perustein.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaati toimittajien vapauttamista lokakuussa, kun tieto pidätyksistä tuli julkisuuteen. Merkelin mukaan Saksan ulkoministeriö "tekee parhaansa", jotta toimittajat saataisiin vapautettua.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset