Seurakuntavaalien äänestysprosentti jäi 17:ään

Seurakuntavaalien äänestysprosentti on jäänyt kauas 20 prosentin haamurajasta. Kun lähes kaikki äänet on laskettu, äänestysprosentti on 17,0. Valituista 54 prosenttia on naisia.

Kotimaa
Nainen kävelee seurakuntavaalien äänestyspaikalla.
YLE

Kirkon verkkoviestintäpäällikkö Sami Kallioisen mukaan äänestysprosenttia voidaan pitää lopullisena.

- Äänistä on laskematta enää vajaa prosentti, joten äänestysprosentti on lopullinen. Muutamasta seurakunnasta tosin saamme tuloksen vasta huomenna kesiviikkona.

Edellisistä vaaleista 2,5 prosenttiyksikköä kohonnut äänestysvilkkaus täyttää kirkon vaaleille asettamat tavoitteet.

- Kyllä 17 prosentin äänestysvilkkaus on riittävä mandaatti kirkolle toimia. Ne, jotka ovat kirkon toiminnasta kiinnostuneet, ovat äänestäneet, sanoo Kallioinen.

Kirkosta elokuun 15. päivän jälkeen eronneet näkyivät seurakuntavaalien vaaliluetteloissa, vaikka heillä ei enää äänestysoikeutta ollut. Kirkosta eronneiden äänestäjien lukumäärää kirkko ei Kallioisen mukaan aio selvittää.

Uudistusmieliset kaksinkertaistivat äänisaaliinsa

Kirkon uudistusmielisten Tulkaa kaikki -liike menestyi seurakuntavaaleissa huomattavasti edellisiä vaaleja paremmin. Tiistaiaamun tietojen mukaan liike oli saamassa reilut 230 paikkaa noin sadassa seurakunnassa.

Liikkeen koordinaattori Vesa Hirvosen mukaan vaalitulos vahvistaa selvästi uudistusmielisten asemaa kirkossa. Suhteellisesti parhaiten liike menestyi Helsingissä.

Helsingin hiippakunnassa äänestysprosentti oli kuitenkin hiippakunnista alhaisin, 13,4 prosenttia. Ahkerimmin äänestettiin Lapuan hiippakunnassa, jossa äänestysprosentti oli 22,4.

Äänioikeuden alaikäraja oli valeissa ensimmäistä kertaa 18 ikävuoden sijaan 16 vuotta. Nuorten eli 16- ja 17-vuotiaiden äänestysprosentti on tällä hetkellä 15,1. Tytöt äänestivät poikia ahkerammin.

Ehdolle pystyivät asettumaan kuitenkin vain täysikäiset eli 18 vuotta täyttäneet. Alle 20-vuotiaita ehdokkaita valittiin reilut 200. Valittujen luottamushenkilöiden keski-ikä on 51,7 vuotta.

Yhteensä vaaleissa valittiin yhteensä 9 200 luottamushenkilöä.

Lähteet: YLE Uutiset