Alavus ja Töysä päättävät liitosneuvotteluista

Alavuden ja Töysän yhdistymisessä otetaan tiistaina askel eteen- tai taaksepäin, kun valtuustot käsittelevät kuntaliitokseen tähtäävien yhdistymisneuvottelujen aloittamista. Yhdistymistä tavoitellaan vuoden 2013 alusta.

Alavus
Töysän vaakuna pysynee myös uuden kunnan tunnuksena.
Töysän vaakuna pysynee myös uuden kunnan tunnuksena.Olli Koski / YLE

Alavuden kaupunginvaltuusto ja Töysän kunnanvaltuusto kokoontuvat tiistaina käsittelemään kuntien yhdistymiseen tähtäävien yhdistymisneuvottelujen aloittamisesta.

Jos viralliset neuvottelut aloitetaan, kunnat neuvottelevat yhdistymissopimuksen ja palveluiden järjestämissopimuksen, jotka tulevat vielä valtuustojen hyväksyttäviksi.

Kansalaismielipide yhdistymisen puolesta

Alavudella ja Töysässä toteutettiin syksyllä kansalaiskysely, jolla kerättiin kuntalaisten mielipiteitä mahdollisesta kuntaliitoksesta.

- Kysely osoitti, että yleinen mielipide on yhdistymisen puolesta, vaikkei asia kovin suuria intohimoja tuntunutkaan herättävän, kertoo Töysän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mika Saarimäki.

Alavudella keskusteluihin on noussut myös kaupungin yhteistyösuunta.

- Etenkin kaupungin Seinäjoen puoleisissa osissa on oltu vähän sitä mieltä, että olisiko suunnan pitänytkin olla sinnepäin, sanoo Alavuden valtuuston puheenjohtaja Jorma Lamminmäki.

Alavus ja Töysä ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään.

- Tämä on myös tiivis työssäkäyntialue muun muassa Tuurin kyläkaupan vuoksi, muistuttaa Mika Saarimäki.

Paljon neuvoteltavaa

Valtuustojen niin päättäessä yhdistymissopimuksen valmistelu aloitetaan luottamusmies- ja virkamiestyönä.

- Paljon on asioita, joista vielä pitää sopia. Esimerkiksi porkkanarahojen käytöstä on neuvoteltava, toteaa Mika Saarimäki.

Valtion porkkanarahaa on liitokselle luvassa kaksi miljoonaa, jos yhdistyminen toteutuu vuoden 2012 tai 2013 alussa.

- Alavudellakin on tästä keskusteltu. Mielestäni ei ole väliä, kumman vanhan kunnan kohteisiin porkkanarahat käytetään, kunhan ne ohjautuvat sellaisiin investointeihin, jotka muutenkin olisi tehtävä, sanoo Jorma Lamminmäki.

Yhteen parin vuoden sisällä

Alavuden ja Töysän yhdistymisneuvottelut tähtäävät kuntaliitokseen vuoden 2013 alusta.

- Hyvä on, että kummallakaan kunnalla ei ole paniikkitilannetta, mutta lähivuosien ennusteet ovat sellaisia, että yhteistyöllä ehkä pärjäisimme paremmin, sanoo Jorma Lamminmäki.

- Maailma ei kaadu, vaikka liitos ei toteutuisikaan, lisää Mika Saarimäki.

Lähteet: YLE Pohjanmaa