Tundrakuikka on Suomen uusin lintulaji

Suomesta on löydetty taas uusi lintulaji. Jo 10. marraskuuta Tuusulassa Tuusulanjärvellä uimassa ollut tundrakuikka varmistui oikeaksi lajiksi vasta eilen maanantaina lukuisten kuvien tarkan tutkimisen jälkeen.

luonto
Tundrakuikka uimassa
Harvinainen kuva kolmesta taigan kuikasta. Vasemmalla on tavallinen kuikka, keskellä amerikanjääkuikka ja oikealla Suomelle uusi laji, tundrakuikka. Vasemmassa reunassa pilkahtava nokka kuuluu pilkkasiivelle.Pekka Komi

Lopullisen hyväksynnän lajista ja havainnosta antaa myöhemmin Birdlife Suomen rariteettikomitea.

Lintu löytyi, kun kokenut alan harrastaja Ari Ahtiainen havaitsi Tuusulanjärvellä uiskentelevan harvinaisen amerikanjääkuikan. Sen kanssa järvellä uiskenteli myös tavallinen kuikka ja myöhemmin Suomelle uudeksi lajiksi paljastunut tundrakuikka, Gavia pacifica.

Paikalle hälytettiin joukko lintuharrastajia katsomaan amerikanjääkuikkaa, joka on kohtuullisen harvinainen lintu Suomessa.

Tuusulanjärvelle kuikkaparvi oli jäänyt lepäilemään sumun ja utuisen sään takia.

Samalla ensihavainnon tehnyt harrastaja huomautti amerkikanjääkuikan seurassa uivasta oudosta kuikasta.

Muutaman kymmenen harrastajan paikalla käynnistä huolimatta lintua ei tunnistettu, vaan sitä ihmeteltiin, ja oudoksi todettiin.

Lopulta lintu tunnistettiin kuvausta aktiivisesti jo kauan harrastaneen Pekka Komin kuvien perusteella. Komin kuvissa paljastuu tundrakuikan parhaat tuntomerkit, muun muassa linnun peräpäästä sivulta puuttuva valkoinen väri.

Jos tundrakuikkahavainto vahvistetaan oikeaksi, tulee lajista Suomen 463. luonnonvarainen lintulaji.

Tundrakuikka on pohjoisten merialueiden laji. Se pesii Alaskassa, Pohjois-Kanadassa ja Koillis-Siperiassa ja talvet se viettää Tyynenmeren rannikolla tai Pohjois-Amerikan ja Kaukoidän suurilla järvillä.

Euroopassa laji havaittiin tai tunnistettiin oikein ensi kerran vasta tammikuussa 2007. Sen jälkeen tundrakuikka on havaittu kuudesti Brittein saarilla ja kerran Espanjassa.

Lähteet: YLE Uutiset