1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

"Poliittinen riski rantautunut euroalueelle"

Rahamarkkinoilla odotetaan euromaiden valtiovarainministereiden kokoukselta selkeää poliittista viestiä Irlannin tukemisesta. Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio arvioi, että viime aikojen ristiriitaiset viestit ovat hämmentäneet markkinoita.

Ritakallio näkee, että politikointi ja spekulointi ovat pahaksi, koska markkinoilla luetaan hyvin tarkkaan rivien valistäkin asioita, ja ollaan aidosti huolestuneita ovatko rahoitusmarkkinoiden pelisäännöt muuttumassa.

Euroopan mantereella on tapahtunut muutos, joka huolettaa sijoittajia. Euromaiden valtionlainapapereita on pidetty riskittöminä sijoituskohteina, mutta nyt on toisin.

- Muutos on tapahtunut siinä mielessä, että aikaisemmin poliittinen riski nähtiin lähinnä kehittyvillä markkinoilla olevaksi riskiksi sijoittajan kannalta. Nyt se on jossain määrin kasvanut Euroopassakin, kun merkittävät poliittiset vaikuttajat kertovat aika ristiriitaisia näkemyksiä, miten tästä eteenpäin. Se luo hämmennystä markkinoille, sanoo Ritakallio.

Valtioita rahoittavat sijoittajat haluavat selvyyden siitä, onko heidän riskiään tarkoitus kasvattaa vai ei. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen torjuu pelkoja.

- Ehkä saksalaisten ja ranskalaisten olisi pitänyt täsmentää, että kyse on nimenomaan vuotta 2013 koskevasta kriisinhallintamekanismista. Nykyisistä luotoista ei ole kyse, ja se on aiheuttanut häiriöitä, sanoo Katainen.

Rahamarkkinoiden kannalta kriisin leviäminen voitaisiin estää varmimmin, jos Irlanti turvautuisi EU:n tukeen ja sen vaatimaan talouskuuriin.

Euromaiden valtiovarainministerit ovat parhaillaan koolla Brysselissä pohtimassa, miten vakauttaa Irlannin pankkien vaikea taloustilanne, joka aiheuttaa epävakautta Euroopan rahamarkkinoilla.