1. yle.fi
  2. Uutiset

Kyläyhdistykset aikovat luopua marjapuhelimesta

Lappilaiset kylät -yhdistys aikoo luopua marjapuhelimesta. Puheenjohtaja Valtteri Huhtamellan mukaan yksi syy luopumiseen on palvelun väärinkäyttö, epäasiallinen viestintä.

Kotimaan uutiset
Paikallisjohtaja Jari Huttunen Korvatunturin Marjasta
Korvatunturin Marjan paikallisjohtaja Jari Huttunen toivoo, että Savukosken marjanpuhdistamo jo vihdoin pääsisi kausitavoitteeseensa, eli kahteen miljoonaan kiloon mustikkaa ja puolukkaa. Viime vuosien marjamäärät ovat olleet vain puolet siitä. Huttusen mukaan laitos on toiminut kannattavuuden rajamailla.Yle / Jorma Korhonen

Marjapuhelin perustettiin kolme vuotta sitten edistämään paikallisten asukkaiden ja ulkomaalaisten marjanpoimijoiden yhteistyötä ja yhdessä pärjäämistä. Huhtamella myöntää, että marjapuhelin on ollut avuksi moniin ongelmiin, mutta nyt yhdistys pohtii palvelun kannattavuutta.

Huhtamella ei halua yksilöidä tapauksia, jotka ovat johtamassa marjapuhelimesta luopumiseen.

- Näyttää vain siltä, että toimintaa ei ole syytä jatkaa. Tai sanotaan, että me emme ole siitä enää innostuneita, hän tarkentaa.

Osapuolet vielä pohtivat

Lapin kyläyhdistysten kattojärjestö haluaa kuitenkin vielä kuulla eri osapuolia marjapuhelimen tärkeydestä.

- Tarkoitus oli jutella asiasta jo alkuvuodesta, mutta yhteistä aikaa ei löytynyt. Pyrimme vielä kevään aikana samaan pöytään Lapin marjanostajien ja maanomistajien kanssa, puheenjohtaja Huhtamella sanoo.

Hänen mielestään paikallisten ihmisten ja ulkomaalaisten poimijoiden välit ovat parantuneet sitten alkuvuosien. Marjastuksella on säännöt ja niitä on noudatettu varsin hyvin.

1400 ulkomaalaista Lappiin

Savukoskella toimiva Korvatunturin Marja saa ensi kesänä 750 ulkomaalaista marjanpoimijaa, joista kuutisensataa tulee Thaimaasta ja loput Ukrainasta. Lapin Lihan riveissä marjoja noukkii 650 poimijaa.

Heitä tulee Thaimaan ja Ukrainan lisäksi Venäjältä. Määrät ovat kutakuinkin samat kuin viime vuonna.

Lähteet: Yle Lappi/ Jorma Korhonen

Lue seuraavaksi