1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nahkajalkineet

Nahkakengät pitävät rasvasta

Märkä ja loskainen keli koettelee nahkakenkiä. Ilman hoitoa nahkakengät menevät herkästi pilalle. Uusien jalkineiden mukana myydään usein nahansuojausaine, mutta aitoa rasvaakin voi joihinkin nahkakenkiin sivellä.

Kuva: YLE/Laura Sinisalo

Millä tavalla nahkakengät täytyy suojata vesikelillä, yrittäjä Tuomo Rokka Suutarinliike Kolehmaisesta?

- Riippuu nahan laadusta, mitä se kaipaa. Ei suojaus huono asia ole, mutta pintanahkaan en laittaisi pelkästään suoja-ainetta. Niihin kannattaa laittaa lankkiakin, sillä se pitää nahan elävänä ja kosteana.

- Sitten on tietysti hiottuja mokka- ja nupukkinahkoja, joihin ei voi muuta laittaakaan kuin suoja-ainetta suihkeena.

Ennen vanhaan laitettiin nahkasaappaisiin aitoa rasvaa päälle. Vieläkö nykyään näin voisi tehdä?

- Nahkoja on niin monenlaisia. Rasvaa voi laittaa, jos on järeää maihari- ja työsaapastyylistä nahkaa. Hiottuihin nahkoihin ei voi rasvoja laittaa.

- Nahan suojaamisen tarve riippuu käytöstä. Nahkakenkiä kannattaisi olla kahdet, että niitä voi pitää vuorotellen. Vuorottelu auttaa kenkää toipumaan ja pidentää sen käyttöikää. Kyllä kengästä näkee, milloin se kaipaa ehostusta ja rasvaa pintaan.

Vieläkö kaupoista löytyy kunnon nahkakenkiä vai ovatko kaikki köykäistä nahkaa?

- Meille korjaukseen tulevista voi sanoa, että puolet on keinonahkaa ja puolet nahkaa, ja samoin keinomokkaa ja mokkaa. Hyvin paljon on keinoaineita.

Mitkä ovat oikean nahan hyödyt ja kannattaako siihen sijoittaa?

- Sitä voi kysyä jalalta. Jos pidät päivän keinonahkakenkää, se on sama kuin jos olisi kumisaapas jalassa. Illalla voi puristella sukkaa aikalailla eri tahtiin siitä, mikä on ollut keinonahkakengässä. Siitä eron varmasti huomaa.

Kestääkö aito nahka pitempää käyttöä kuin keinotekoinen?

- Hyvin hoidettu nahka kestää isältä pojalle. Kenkätehtaat pyrkivät kuitenkin siihen, että jalkineita myydään mahdollisimman paljon: kenkä kestää yhden sesongin ja sitten se heitetään pois. Se ei ole kestävän kehityksen mukaista. Muodin kausi on niin lyhyt, että viime keväiset tai syksyiset kengät eivät enää kelpaa tänä syksynä.