1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhteiseen puistoon mahtuvat vauvat ja vaarit

Vauhtia rakastava helsinkiläisisoäiti Tintti Karppinen kyllästyi siihen, ettei voinut keinua lastenlastensa kanssa, kun keinun ketjut painavat lonkkia ja jalat laahaavat maata. Karppisen keinuhalu potki kaupungin liikkeelle, tuloksena syntyi neljän sukupolven puisto.

Lasten keinu
YLE

Kumpulan Intianpuistossa järjestettiin tiistaiaamuna Hesevan palvelutalon asukkaille jumppatuokio. Liikunnan päätteeksi koko puiston väki sai grillailla makkaraa. Grilli oli kuumana juhlan kunniaksi; tiistaina sai huipennuksensa Helsingin kehittämishanke Neljän sukupolven puisto.

Intianpuisto on toiminut koekenttänä mallille, jossa leikkipuistoista yritetään sorvata kaikenikäisten kohtaamis- ja liikkumispaikkoja, yhteisön olohuoneita. Jo muutaman vuoden ajan kaupungin virkamiehet puistoväestä sosiaalivirastoon ja liikuntavirastosta esteettömyysammattilaisiin ovat sovittaneet yhteensopiviksi näkemyksiään siitä, millainen puisto kävisi kaikille.

Intianpuiston pilotissa esimerkiksi tarjolla on urheiluvälineitä kaikenikäisille ja puiston väki tekee yhteistyötä alueen palvelutalojen kanssa muun muassa liikuntatuokioiden järjestämiseksi, kertoo Helsingin johtava leikkipuisto-ohjaaja Hannele Oja. Jo ennestään puistossa on ollut muun muassa asukastapahtumia ja koululaisten iltapäivätoimintaa.

– Kyllä osa toiminnasta on varmasti erillistä, mutta tavoite on se, että täällä kohdattaisiin ja tehtäisiin yhdessä. Yhteistyö eri viranomaisten kanssa on mielestäni tässä toiminut saumattomasti, sitä paremmin, mitä lähempänä asiakkaita ollaan. Esimerkiksi Kimmonpuistossa on järjestetty yhteisiä jumppahetkiä kaikenikäisille ja ne ovat olleet todella suosittuja.

Aikuinen takapuoli ei vieläkään mahdu keinuun

Neljän sukupolven leikkipuisto -hanke lähti liikkeelle Käpylän asukasverkoston Käpynetin Tintti Karppisen aloitteesta.

Karppinen rakastaa keinumista ja ehti tuskastua jo omien lastensa kanssa siihen, ettei aikuinen keinuun mahdu. Sama tilanne on edelleen, seuraavan sukupolven kanssa. Monessa aktiivinen nainen ei jäänyt tumput suorina tilannetta tuskailemaan.

Käpynet laati aloitteen puistosta, jossa olisi huomioitu kaikenikäisten ja muutenkin erilaisten käyttäjien tarpeet. Juna nytkyi hissukseen eteenpäin Helsingin byrokratiassa ja toimelias Karppinen ehti jo tuskastua.

– Rumasti voisi sanoa, että on tehty 16 selvitystä ja pidetty 17 seminaaria, mutta vieläkään täällä ei ole keinua, jossa aikuinen voisi keinua. On hienoa, että asiat ovat menneet nyt eteenpäin ja jotain tapahtuu, mutta tässä ajassa olisi ehditty jo tehdä paljon enemmänkin konkreettista.

Intianpuistoon on tulossa hieno uusi puutarhakeinu, johon mahtuu neljä ihmistä vastakkain. Tyyris keinu täyttää EU-säännökset, siinä on esimerkiksi automaattijarru, joka pitää keinun paikallaan kun siihen noustaan. Karppisen vauhtihaluja se ei tyydytä. Hänen mielestään kaupunki joutaisi tuulettaa näkemyksiään eri ikäisistä ihmisistä oikein kunnolla.

– Hieno keinuhan se on, mutta sen hinnalla oltaisiin saatu leveämmät laudat kaupungin kaikkiin keinuihin. Tiedän 16-vuotiaita, joita heti oksettaa kun yrittävät keinua ja 90-vuotiaita, jotka rakastavat keinumista. Romukoppaan joutaisi sellainen ajattelu, että pannaan tuonne mummoille puistonpenkit ja lapsille vaan vauhtilelut. Puistoihin pitäisi saada esimerkiksi nuotiopaikat teineille, etteivät polttelisi roskiksia pitkin metsiä, vaan olisivat muiden kanssa täällä.

Johtava leikkipuisto-ohjaaja Hannele Oja pitää Karppisen ajatuksia kannatettavina, mutta muistuttaa realiteeteista.

– Se on sitten puisto-osaston asia. Vastaan tulee varmaan kaupungin järjestyssääntökin.

Aivan kitkatonta asukkaiden toiveisiin vastaaminen ei siis Helsingin hallinnolle vielä ole.

Lähteet: YLE Helsinki / Sanna Cortés

Lue seuraavaksi