Rehn: Irlanti ja Portugali eivät vielä hae apua

Talousvaikeuksissa olevat Irlanti tai Portugali eivät hae EU:lta rahoitusapua ainakaan tiistaina, euromaiden talouskokoukseen Brysselissä osallistuva talouskomissaari Olli Rehn sanoo YLE Uutisille.

talous
Olli Rehn
Olli RehnBenoit Doppagne / EPA

Markkinoiden epävakauden takia monet maat ovat odottaneet Irlannilta pikaista päätöstä avun hakemisesta. Monet pitävät avun hakemista vain ajan kysymyksenä.

Euromaiden valtiovarainministerit aloittivat illansuussa kokouksensa Brysselissä.

Rehn sanoo YLE Uutisille, että on myös syytä korostaa, että näiden maiden tilanne on hyvin erityyppinen.

-Tällä hetkellä arvoidaan sitä, mitä Irlannin itse pitää tehdä yhdessä erurooppalaisten kumppaniensa kanssa Irlannin pankkijärjestelmän vakauden palauttamiseksi. Tässä mielessä tilanne on auki, ja nyt arvioimme parhaillaan, mitkä keinot lopputulokseen vievät, Rehn sanoo.

Talouskomissaari Rehn ei halunnut tarkentaa tässä vaiheessa, mitkä eri vaihtoehdot ovat.

Rehn sanoo, että Irlannin valtionvelka on hallinnassa, mutta pankkien tilanne on hyvin vaikea. EU-komissio käy keskusteluja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Euroopan keskuspankin kanssa niiden mahdollisesta avusta Irlannin pankeille, Rehn kertoo.

Euromaiden valtiovarainministerit ovat kokoontuneet Brysseliin käsittelemään Irlannin velkakriisiä. Euroopan keskuspankki ja Irlannin kumppanit euroalueella patistavat Irlantia päättämään nopeasti avunpyynnöstä, jotta rahoituskriisi ei leviä muihin euromaihin, kuten Portugaliin.

Irlanti on sanonut, ettei se valtiona aio hakea tukea IMF:ltä tai EU:lta, vaan haluaa vain keskustella pankkiensa tilanteesta.

Katainen: Ei apua tai ainakin vakuudet

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen vastustaa rahoitusavun antamista.

-Ensisijainen tarkoitus on, ettei tarvitse auttaa ketään. Olen varmaan Suomessa viimeinen ihminen, joka haluaa antaa takuita yhdellekään euromaalle. Töitä on tarpeeksi Suomenkin talouden hoitamisessa, mutta joskus täytyy miettiä, mikä on suomalaisten työpaikkojen ja hyvinvointiyhteiskunnan kannalta se pienempi paha, sanoi Katainen ennen kokouksen alkua.

Katainen korosti, että Irlannin valtion velkakestävyys on selvitettävä. Suomi ajaa myös vakuuksia mahdolliseen lainajärjestelyyn Irlannin kanssa.

- Vakuudet ovat äärettömän tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Vakuudet tarvitaan myös silloin, kun tukea tarvitaan ennen pysyvää kriisinhallintamekanismia. Myös kriittinen keskustelu on olennainen osa

Katainen arvostelee Saksan viimeviikkoista varomatonta lausuntoa, jonka mukaan pankit on otettava mukaan vastaamaan osaltaan velkakriisiin ajautuneiden maiden pelastamisesta. Lausunto kasvatti entisestään Irlannin ja Portugalin lainakustannuksia.

- Olemme samoilla linjoilla Saksan kanssa, mutta se unohti täsmentää, että tuo koskee vuoden 2013 perustettavaa pysyvää kriisinhallintamekanismia. Nykyisiä luottoja se ei koske.

Neuvotteluja Irlannin tilanteen ratkaisemisesta käydään koko ajan ja Rehn on vakuuttunut ratkaisun löytämisestä.

-Varmasti lähiaikoina löydämme sellaisen ratkaisun, mikä auttaa vakauttamaan Irlannin pankkijärjestelmän ja sitä kautta estämään sen, ettei euroalueen rahoitusvakaus horju.

Mahdollinen ratkaisu on tiedossa myöhään illalla.

Lähteet: YLE Uutiset