Jäteveden pienpuhdistamot eivät toimi vaaditulla tavalla

Omakotitalojen jätevesien pienpuhdistuslaitteissa on edelleen vakavia puutteita. Uudessa vertailussa testattiin kahdeksaa pienpuhdistamoa kesän aikana, ja ainoastaan kaksi puhdistamoa toimi jätevesiasetuksen vaatimusten mukaisesti. Kesällä puhdistamot toimivat kuitenkin talvea luotettavammin.

Kotimaa
Jätevettä mittakannussa.
Uudessa vertailussa testattiin kahdeksaa pienpuhdistamoa kesän aikana, ja ainoastaan kaksi puhdistamoa toimi jätevesiasetuksen vaatimusten mukaisesti. Kesällä puhdistamot toimivat kuitenkin talvea luotettavammin.

Loviisassa, entisessä Pernajan kunnassa, on läträtty jätevesinäytteiden kanssa jo vuosi. Pellolla pulputtaa kahdeksan erilaista jäteveden pienpuhdistamoa, joita Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on vertaillut talvi- ja kesäolosuhteissa. Viime talvena yksi kahdeksasta laitteesta puhdisti veden jätevesiasetuksen vaatimusten mukaisesti, ja nyt kesällä tulos oli vain vähän parempi.

- Kesäkaudella kaksi puhdistamoa täytti nämä perusvaatimukset ja kolmannen osalta se on vähän tulkintakysymys, sanoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija Ilkka Sipilä.

Puhdistamoita huollettava ilman lomia

Kesälämpötiloissa puhdistamot poistivat erityisesti typpeä selvästi talvea paremmin, mutta puhdistamot toimivat epävarmasti. Osan toiminta esimerkiksi lakkasi jo kahden viikon kesäloman aikana. Pienpuhdistamon hankkijan onkin syytä varautua jatkuvaan huoltamiseen.

- Jonkin asteiseksi puhdistamon hoitajaksi siinä on henkisesti kouluttauduttava, varoittaa Sipilä.

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusinsinööri Riikka Vilpas sanoo, että pienpuhdistamot eivät sovi esimerkiksi kesämökeille, sillä niitä täytyy käyttää ja hoitaa jatkuvasti.

- Jos oletaan, että puhdistamoa käytetään ja huolletaan oikein, niin silloin voidaan luottaa siihen, että jätevesiasetuksen vaatimukset täyttyvät, Vilpas sanoo.

Tiukat vaatimukset pienpuhdistamoille

Puhdistamovertailun MTT:n kanssa yhdessä toteuttanut ja testin julkaissut TM Rakennusmaailma -lehti ei suosittele yhtäkään testin puhdistamoa. Vertailuja tehnyt tutkija korostaa, että oikein ja usein huollettuina puhdistamojen pitäisi toimia, mutta jätevesiasetus on silti vaativa.

- Sitä en kiellä missään nimessä, että kyllä nämä asetuksen perusvaatimukset ovat aika tiukat, että pienpuhdistamoiden täytyy kyllä toimia aika lailla moitteettomasti, että näihin vaatimuksiin päästään, Sipilä sanoo.

Ympäristökeskuksen mielestä puhdistamot toimivat tarpeeksi hyvin. Jätevesiasetusta ei ole tarve muuttaa, sillä kunnilla on oikeus tarvittaessa lieventää vaatimuksia jäteveden puhtaudesta.

- Talvella se puhdistustulos lähinnä typenpoiston osalta on heikompi, mutta pääasia on se, että sitten kesällä saadaan parempia tuloksia ja se keskimääräinen tulos on sitten hyvä, Vilpas sanoo.

Pienpuhdistamoiden toimintaa testataan Loviisassa ensi kesään saakka, jolloin saadaan tietoa niiden toiminnasta pidemmältä ajalta.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne Pirskanen