1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Laumanvartijakoira karkottaa karhunkin

Laumanvartijakoirista on saatu hyviä kokemuksia suurpetojen aiheuttamien vahinkojen ehkäisemisessä. Koiria on käytössä jo viidelläkymmenellä suomalaistilalla. Näistä tiloista yhdelläkään ei ole enää sattunut petovahinkoja.

Kaksi laumanvartijakoiraa Ilomantsilaisen Anssilan maatilan pihamaalla.
Ilomantsilaisella Anssilan maatilalla vartijakoirat pitävät huolta kotieläinten turvallisuudesta.

Ilomantsilaisen Anssilan maatilan pihaton ympärillä loikoilee kolme isoa koiraa, kaksivuotiaat keskiaasianpaimenkoirat Toto ja Nana sekä puolivuotias, maremmano-abruzzese-rotuun kuuluva Eksu. Suurilla pedoilla ei tähän pihapiiriin ole enää tulemista.

- Kaksi vuotta sitten elokuussa tuli karhu ja vei meiltä laitumelta yhden lampaan. Kuukautta myöhemmin meillä oli täällä jo kaksi keskiaasianpaimenkoiran pentua aloittamassa laumanvartijauraansa, kertoo yrittäjä Liisa Mononen.

Maatilamatkailua harjoittavan tilan lähistöllä on jatkuvasti liikkunut karhuja, mutta koirien haukunta on pitänyt ne loitolla. Kaksi viikkoa sitten pihaan yritti iltalypsyn aikaan uutena tulokkaana myös susi. Ihmisten tullessa paikalle sutta erotti koirista enää aita.

- Koirat haukkuivat ja olivat sitä mieltä, että sudella ei ole tänne asiaa, muistelee Mononen.

Haukunta sai suden perääntymään ja lopulta pakenemaan metsään. Päätöksentekoa auttoi, kun talonväki antoi autolla äänimerkkejä ja vilkutti autonvaloja.

Ikivanha menetelmä Euroopassa

Tällainen luonnonmukainen suurpetovahinkojen torjunta on otettu käyttöön jo viidelläkymmenellä suomalaistilalla. Etelä- ja Keski-Euroopassa laumanvartijakoiria on käytetty karkottamaan petoja jo tuhansia vuosia, mutta Suomessa ilmiö on vielä varsin nuori.

Uutuus näkyy myös Anssilan maatilan eläimissä, sillä lehmät eivät ole vielä tottuneita niitä vartioiviin koiriin.

- Minä uskon, että sitä mukaa kun vasikat kasvavat, ne tottuvat siihen, että koirat ovat osa elämää, hymyilee Mononen.

Loppujen lopuksi kyse on hänen mielestään siitä, että jokaiselle eläimelle kerrotaan laumanvartijakoirien kautta se, mikä on kunkin eläimen reviiri.

Valittavana viitisentoista eri rotua

Laumanvartijakoirat hoitavat vartioinnin työparina ja itsenäisesti. Sopivia rotuja on viitisentoista, kuten esimerkiksi komondor, anatolian-, kaukaasian- ja etelävenäjänpaimenkoira sekä tiibetinmastiffi.

Suuret koirat soveltuvat hyvin maatiloille, joissa niillä on tilaa toimia. Kaupunkikoiriksi ne eivät sitä vastoin aina sovellu.

- Kaupunki ja pieni tila, jossa ne eivät pääse tekemään sitä työtä, mikä niillä geeneissä on, ei ole tällaisille koirille välttämättä oikea valinta.

Villisiantorjuntaa tutkitaan

Tutkimus laumanvartijakoirien soveltuvuudesta Suomen oloihin on ollut käynnissä jo muutaman vuoden ajan. Asiaan on perehtynyt tutkija Teet Otstavel, joka parhaillaan tekee aiheesta väitöskirjaa. Hänen tietoonsa ei ole tullut yhtään suurpetovahinkoa sellaisella tilalla, jossa on laumanvartijakoiria.

- Siellä missä koiria on käytetty, ei vahinkoja ole toistaiseksi raportoitu.

Otstavelin mukaan Ruotsissa ja Virossa tutkitaan parhaillaan, voisivatko laumanvartijakoirat soveltua myös villisikojen aiheuttamien tuhojen ehkäisemiseen.

- Sitä ei ole vielä kovinkaan paljon kokeiltu. Se olisi kokeilemisen arvoinen asia.