"Kiitos, että sain prinssini"

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel on vihitty Tukholman Suurkirkossa. Seremonian jälkeen kuninkaanlinnan parvekkeella kansan suosionosoituksia vastaanottanut tuore aviopari hehkui vastarakastuneiden onnea.

Tuore aviopari suuteli kuninkaanlinnan Lejonbacken-tasanteella.

Prinsessa Victorian morsiuspuvuksi paljastui ruotsalaissuunnittelija Pär Engsheden klassinen mekko. Prinsessan huntu on sama, jota kuningatar Silvia aikoinaan käytti.

Kirkossa Abban Benny Anderssonin hääparille tekemä laulu sai Victorian kyyneliin. Kuoro kantaesitti laulun hääparille heti vihkimisen jälkeen. Daniel Westlingin kasvoilla kyyneliä näkyi jo, kun vihkipappi julisti Victorian ja Danielin mieheksi ja vaimoksi.

Aviopariksi vihityt kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel suutelivat yllättäen spontaanisti jo kirkon portailla odottaessaan hevosvaunujaan. Yleensä kuninkaallisten parien hääsuudelma nähdään vasta linnan parvekkeella. Victoria näytti suudelman jälkeen jopa ujolta.

Vihkiseremonian jälkeen tuore aviopari ajoi Tukholman keskustan läpi avovaunuilla. Ruotsalaisten tiedotusvälineiden mukaan poliisi arvioi, että kulkueen varrelle oli kokoontunut puoli miljoonaa ihmistä. Ajelun jälkeen Victoria ja Daniel lähtivät veneretkelle18-airoisella kuninkaallisella Vasaordenilla.

Victoria kiitti ruotsalaisia

Laiva toi hääparin kuninkaanlinnaan, jossa Victoria ja Daniel tervehtivät yleisöä Lejonbackenin tasanteelta. Musiikkiesitysten jälkeen kuningas Kaarle XVI Kustaa kiitti ruotsalaisia siitä, että he olivat saapuneet niin runsaslukuisina paikalle. Kuningas myös kannusti väkijoukon nelinkertaiseen hurraahuutoon hääparille.

Omassa puheessaan prinsessa Victoria kiitti Ruotsin kansaa siitä, että se on antanut hänelle hänen prinssinsä. Victoria sanoi olevansa puolisonsa kanssa kiitollinen siitä, että niin monet ovat halunneet tulla juhlimaan heidän kanssaan.

Daniel-puolisoa pidettiin parin seurustelun aikana jopa liian kansanomaisena.

- Haluan kiittää Ruotsin kansaa siitä, että olette antaneet minulle prinssin. Tukenne merkitsee meille enemmän kuin ymmärrättekään, Victoria sanoi.

Kuningas, joka ei tiettävästi aluksi hyväksynyt tyttärensä tavallisesta perheestä tulevaa poikaystävää, taputti tuoretta vävyään selkään.

Juhlinta jatkui neljän ruokalajin juhlaillallisella kuninkaanlinnassa. Tarjolla oli muun muassa länsirannikon merirapua kesätryffelin kanssa, sitrusmarinoitua turskaa ja vasikanfilettä paahdetun salottisipulin kanssa.

Dagens Nyheter -lehden mukaan kakku oli kolme metriä korkea ja painoi 250 kiloa. 11-kerroksinen kakku on koristeltu sadalla käsintehdyllä karamelliruusulla ja 40 liljalla ja kruununprinsessaparin monogrammilla.

Kruunupäitä ympäri maailmaa

Suurkirkkoon mahdutettiin noin 1 200 vierasta. Vieraiden joukossa oli kuninkaallisia niin Norjasta, Tanskasta, Hollannista, Espanjasta ja Britanniasta kuin Jordaniasta, Japanista ja Thaimaastakin.

Suomea häissä edusti tasavallan presidentti Tarja Halonen puolisonsa tohtori Pentti Arajärven kanssa. Häälahja on Timo Sarpanevan uniikki lasitaideteos.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö oli paikalla puolisonsa Ruotsin vihreiden puheenjohtajan Maria Wetterstrandin avecina.

Kutsun saanutta, prinsessa Madeleinen petturiksi paljastunutta kihlattua Jonas Bergströmiä ei kirkossa näkynyt. Siniseen pukuun pukeutunut Madeleine näytti hyvinvoivalta ja iloiselta, vaikka etukäteen hänen oli pelätty jopa romahtavan hääkirkossa.