1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä sai valmiiksi Arctic Sea -tutkinnan

Venäläiset rikostutkijat ovat saaneet valmiiksi Arctic Sea -laivan kaappauksen rikostutkinnan. Tutkijat ovat luovuttaneet valtionsyyttäjänviraston harkittavaksi tutkinnan kuutta kaappajiksi epäiltyä miestä vastaan. Aiemmin jo kaksi kaappaajaa on tuomittu viiden ja seitsemän vuoden vankeusrangaistuksiin.

Venäjän valtionsyyttäjänviraston tutkintakomitea on antanut kuutta kaappariksi epäiltyä miestä koskevan tutkinnan syyteharkintaan.

Suomesta Algeriaan matkalla ollut Arctic Sea -rahtialus kaapattiin heinäkuussa 2009 Ruotsin edustalla.

Puutavaralastia kuljettanut laiva ja sen 15-henkinen miehistö oli pitkään kateissa, kunnes Venäjän Mustanmeren laivaston sota-alus Ladny pysäytti rahtialuksen elokuussa Atlantilla lähellä Kap Verden saaria.

Venäjä pidätti kahdeksan Venäjän, Viron ja Latvian kansalaista epäiltynä laivan kaappauksesta. Heistä kaksi on jo tuomittu viiden ja seitsemän vuoden vankeustuomioihin.

Venäjän viranomaisten mukaan seitsemän vuoden tuomion saanut Latvian kansalainen Dmitri Savins oli suunnitellut kaappauksen ja värvännyt ja kouluttanut muut kaappaajat.

Erikoinen tapaus johti aikanaan lukuisiin arvailuihin kaappauksen todellisista taustoista. Eräiden arvailujen mukaan laiva olisikin salaa kuljettanut S-300-ohjuksia Iraniin. Venäjä on kiistänyt ohjusväitteet.

Laivan tutkineiden Maltan viranomaisten mukaan aluksesta ei havaittu jälkiä radioaktiivisista materiaaleista tai vaarallisista kemikaaleista. Venäjän laivasto luovutti aluksen omistajilleen Maltassa, jonne laiva oli liputettu.