1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Rokotevastaisuus hirvittää epidemiologia

Tampereen kaupungin tuore epidemiologi Sirpa Räsänen on huolissaan suomalaisten lisääntyneestä rokotevastaisuudesta. Hänen mukaansa ihmiset kuittaavat rokotteilla vastustettavat taudit liian usein vain tavallista pahemmiksi räkätaudeiksi.

Kuva: YLE

Viimekeväisten influenssarokoteuutisten myötä rokotevastaisuus on selvästi lisääntynyt, mikä huolettaa rokote- ja epidemia-asiantuntijaa.

- Olen ihan vilpittömästi sitä mieltä, että rokotuksilla maailma on saatu paremmaksi. Lasten ja aikuisten rokottaminen on konkreettinen tapa parantaa maailmaa. Taudit, joita vastaan rokotetaan, eivät ole mitään tavallisia räkätauteja. Suomessa rokotteet ovat turvallisia ja suosittelen niiden ottamista, Sirpa Räsänen sanoo.

Nykypäivänä eletään liian tervettä aikaa. Tehokkaat rokotteet ovat kääntyneet itseään vastaan, koska nykyihminen ei enää osaa pelätä tiettyjä tauteja.

- Väestössä ei ole enää muistia siitä, millaista on pelätä että lapsi sairastuu esimerkiksi kuristustautiin ja on todellisessa hengenvaarassa, Räsänen sanoo.

Epidemiologi on neuvonantaja

Taysin infektiolääkäri Jukka Lumio on innoissaan epidemiologin palkkaamisesta tiimiin. Hänen mukaansa tällaiselle ammattilaiselle on tarvetta lisääntyvässä määrin. Sirpa Räsänen myöntää, että työsarkaa riittää.

- Nykyään on olemassa ihan uudenlaisia epidemia- ja infektiouhkia. Kaupungin organisaatio on myös muuttunut paljon ja käsittää nyt monia erilaisia laitoksia ja sekä terveiden että sairaiden hoitopaikkoja. Epidemia-asioiden hahmottamiselle on erilainen tarve kuin vaikka parikymmentä vuotta sitten.

Epidemiologi toimii Tampereen kaupungin tartuntataudeista vastaavana lääkärinä.

- Minun kuuluu tietää mitä kaupungilla, muualla Suomessa ja muualla maailmassa tapahtuu infektiorintamalla. Teen yhteistyötä ja tarvittaessa neuvontatyötä esimerkiksi kaupungin sairaanhoitolaitoksissa jos niissä esiintyy jonkinlaista epidemiaongelmaa tai sellaisen uhkaa. Teen myös suunnitelmia epidemioiden ja pandemioiden varalta jo ennalta, Sirpa Räsänen kertaa työnkuvaansa.

Lähitulevaisuuden isoimpana urakkana Räsänen näkee resistanttien bakteerien uhan ja erityisesti pitkään Pirkanmaan laitoksia piinanneen MRSA-epidemian.

- Tavoite on saada epidemiaa vähän juurittua ja pidettyä kurissa.

Ripulivirus lähellä sydäntä

Sirpa Räsänen on koulutukseltaan lastenlääkäri ja siinä ominaisuudessa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin epidemiaporukan ensimmäinen.

- Pidän tärkeänä, että epidemia- ja infektioasioita miettivissä työryhmissä on mukana joku, jolle lasten asiat ovat tärkeitä, Räsänen sanoo.

Ennen epidemiologin pestiään Sirpa Räsänen teki paljon tutkimusta lasten ripulitaudeista ja niiden rokotteista. Erityisen kiinnostunut hän on rotaviruksesta.

- Voi sanoa, että rotavirus on lähellä sydäntäni. Siksi varmaan päädyinkin lasten infektiolääkäriksi; infektiotaudit ovat kertakaikkiaan hurjan mielenkiintoisia. Tietenkään en toivo rotavirusta oman perheeni tai muidenkaan riesaksi. Vielä virusta rakkaampi minulle onkin rotavirusrokote, Räsänen nauraa.