Japanilaisen popkulttuurin harrastaminen innostaa tekemään itse

Japanilaisen populaarikulttuurin harrastukseen kuuluu Suomessa usein itse tekeminen, kuten pukujen ompeleminen tai sarjakuvien piirtäminen. Japanilaisen animaation, sarjakuvan ja musiikin ympärille rakentunutta fanikulttuuria pidetään yllä alan harrastajatapahtumissa.

Japanilaisen popkulttuurin tapahtumia järjestetään vuosittain kymmenkunta eri puolilla Suomea. Ne vetävät edelleen väkeä, vaikka aktiiviharrastaja Kyuu Eturautin mukaan japanilaisen kulttuurin suosio onkin tasaantunut muutaman vuoden takaisesta.

- 2000-luvun alkupuolella yhdistyksiä alkoi syntyä myös Helsingin ulkopuolelle, voimia yhdistettiin ja Animecon-tapahtumat toivat japanilaisen popkulttuurin suuren yleisön tietoisuuteen, kertoo Eturautti.

Kun yritykset näkivät, miten paljon kuluttavaa yleisöä tapahtumat keräsivät, ne lähtivät mukaan buumiin. Esimerkiksi Manga-sarjakuvia kustannetaan ja julkaistaan Suomessa nykyään runsaasti.

Eturautin mukaan japanilaisen kulttuurin harrastamisessa ei ole kuitenkaan kyse pelkästä kuluttamisesta.

- Japanilaisen popkulttuurin harrastamisessa on monen kohdalla kysymys itse tekemisestä. Sarjakuvia tehdään itse ja cosplayssa kuuluu asiaan valmistaa puvut omin voimin.

Cosplay tarkoittaa erilaisten sarjakuva- , elokuva- tai pelihahmojen esittämistä. Lajissa kilpaillaan myös maailmanmestaruuksista, seuraavan kerran elokuussa Japanissa.

Cosplay auttaa pakenemaan karusta arjesta

Cosplay- eli pukuilukilpailu järjestettiin viime viikonloppuna myös museokeskus Vapriikissa Tampereella. Osallistujien joukossa olivat Annika Sälli ja Anni Lehtomäki.

Sälli kertoo, että käsillä tekeminen ja pukujen ompelu ovat olleet hänelle tärkeitä lapsesta saakka.

- Tarhan tätien mukaan pukuilin paljon jo päiväkodissa. Sanallinen kommunikointi oli minulle lapsena hankalaa, joten kommunikoin pukuilemalla. Kun sitten löysin cosplayn, pystyin sukeltamaan takaisin tähän lapsenmieliseen juttuun, sanoo Sälli.

- On tosi kiva pukeutua joksikin toiseksi, se on ehkä eräänlainen pakokeino karusta arjesta, että pääsee olemaan joku toinen kuin itse, arvioi Anni Lehtomäki.

Vapriikki järjestää marraskuussa kaksi japanilaisen populaarikulttuurin lauantaita. Tulevana viikonloppuna syvennytään animeen ja opetellaan muun muassa parapara-tanssia. Tavoitteena on houkutella nuorisoa myös katsomaan esillä olevia näyttelyitä, kuten japanilaisia lakkarasioita esittevää Inro-näyttelyä.

Kyuu Eturautin mukaan apanilaisen popkulttuurin harrastaminen onkin lisännyt hänen kiinnostustaan Japania kohtaan.

- Kiinnostus japanilaiseen ruokaan, kieleen ja Japaniin maana on viime vuosina selkeästi kasvanut, sanoo Eturautti.