1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luistelu

Alisa Mikonsaari tähtää huipulle

Lappeenrantalainen Alisa Mikonsaari taistelee taitoluistelun EM-kisapaikasta tällä kaudella haastavissa merkeissä. Luistelijan vapaaohjelma meni uusiksi viime metreillä. Aikaa uuden ohjelman oppimiseen on niukalti, koska kauden alku häämöttää jo edessä.

Alisa Mikonsaari
Katso Kaakkois-Suomen uutisten juttu Alisa Mikonsaaresta

Seuraava kisamatka 17-vuotiaalla luistelijalla suuntautuu Itävaltaan jo marraskuun alussa ja ohjelma vaatii hiomista.

- Minulla oli uusi ohjelma jo, mutta sitten monet sanoivat, että se kannattaisi ehkä vaihtaa. Se ei oikein sopinut minulle, niin nyt aloitetaan uuden ohjelman teko, Alisa Mikonsaari kertoo.

Lappeen luistelijoita edustava suomenmestaruuden neljättä paikkaa tänä vuonna pitävä Alisa Mikonsaari harjoittelee suurimman osan vuodesta Pietarissa. Kilpailemisen hän on aloittanut vuonna 2001. Pietariin Alisa päätyi lähes sattumalta noin kymmenvuotiaana. Perhe oli lomailemassa Venäjällä ja harjoituksiin piti päästä.

- Pietarissa oli yksi äidin tuttavista luistelupiireissä mukana ja sitten kysyttiin jos pääsen mukaan harjoituksiin.

Kilpailuetua muihin suomalaisiin taitoluistelijoihin ei Mikonsaari näe.

- Kuri on Venäjällä erilainen ja taso on nuorillakin luistelijoilla todella korkea, mutta itsestähän se riippuu miten pärjää, Alisa miettii.

Kisa kerrallaan eteenpäin

Alisa Mikonsaaren valmentajilla pietarilaisella Aleksei Urmanovilla ja lappeenrantalaisella Jacek Zylskillä on täksi kaudeksi selkeä tavoite.

- Se on EM-kisat. Suomessa on kaksi vahvaa tyttöä, eli Kiira Korpi ja meidän mitallistimme Laura Lepistö, mutta koska kolmas kova nimi on lopettanut viime vuonna, niin se kolmas paikka, joka Suomelle kuuluu on nyt tyhjä, Jacek Zylzki kuvailee tilannetta.

Susanna Pöykiön lopettaessa kilpailu-uransa on Suomessa kilpailu kiihtynyt ja taso on kova. Vuoden 2010 SM-kisoissa, jotka luisteltiin Jyväkylässä vuoden 2009 joulukuussa Mikonsaari menestyi lyhytohjelmallaan neljänneksi heti Lepiston. Korven ja Pöykiön jälkeen, joten mahdollisuuksia menestymiseen löytyy. Samalla Mikonsaari harjoittelee jo vuoden 2014 Sothsin talviolympialaisiin Suomen Team Sothsissa.

- Vuoden 2014 talviolympialaiset on ainakin minun tavoitteena ja haluaisin päästä sinne, mutta kilpailu kerrallaan edetään ja katotaan mihin päästään. Ensimmäisenä tavoitteena tietenkin tällä kaudella on EM-kisat, Mikonsaari aprikoi.

Valmentajakin silmäilee jo tarkasti tulevaisuutta

- Täytyy suunnitella tarkasti kaikki ne vuodet, jotka vielä on jäljellä. Täytyy suunnitella luistelijan kehitystä ja itseasiassa luistelussa kaikkea voi parantaa ja tehdä paremmin kuin mitä tällä hetkellä, kuvailee Zylski.

Alisa Mikonsaari ei ole säästynyt loukkaantumisilta. Viime kaudella polveen tuli rasitusvamma ja sitä on paranneltu harjoitusten ohella.

- Parhaimpaan kisakuntoon on ollut vaikea päästä, mutta pieneen jomotukseen myös tottuu ja sitä ei kyllä ajattele yhtään, kun on jäällä, Alisa toteaa.