1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seurakunnat

Äänestysinto nosti seurakuntavaalien äänikynnystä

Seurakuntavaalit Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa nosti ensimmäistä kertaa äänikynnyksen yli sataan. Esimerkiksi seurakuntaneuvostoon pääsi vasta melko korkealla henkilökohtaisella äänimäärällä. Eikä korkea äänimääräkään aina riittänyt.

seurakunnat
Seurakuntavaalien äänestyslipuke
YLE

Renkolainen Erkki Jaalama keräsi henkilökohtaisesti 101 ääntä, mutta hän jäi niukasti seurakuntaneuvoston ulkopuolelle. Suhteellisesta vaalitavasta johtuen Jaalaman vertailuluku ei aivan riittänyt neuvostopaikkaan, vaikka kaksi neuvostoon valittua saikin vähemmän ääniä kuin hän. Näin Renko jäi ilman seurakuntaneuvostopaikkaa.

Yleisesti ottaen kirkkoherra Kari Koivu pitää äänikynnyksen nousua hyvänä asiana, sillä kiinnostus seurakuntavaaleihin nosti äänestysaktiivisuuden eteläsuomalaisittain hyviin lukemiin. Seurakunnan johtokuntapaikoilla on entistä suurempi merkitys, sanoo Kari Koivu.

- Johtokuntapaikoissa - niin uskon - vahvasti mietitään myös Rengon edustusta ja tasapuolisuutta, joka on meidän yhtymän elämää leimannut ihan hyvin näiden kahden vuoden aikana. Uskon näin, että varmaan Rengon kannaltakin se on kanava, jossa ääni tulee kuuluviin. Meillähän johtokunnat käytännössä johtavat läheltä käytännön työtä ja tekevät erittäin suuria ratkaisuja.

Seurakuntien uudet luottamusmiespaikat jaetaan tammikuun loppupuolella.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi