1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jalmari Helander

Kun joulupukki risuja toi

Rare Exports on jouluelokuva, jonka juuret ovat mainostoimiston asiakkaille joululahjaksi tehdyissä kahdessa lyhytelokuvassa. Idea on alunperin Helanderin veljesten yhteinen, ja valkokankaalle sen teki Jalmari.

Jalmari Helander
Jalmari Helander aikoo seuraavaksi tehdä kokonaan englanninkielisen elokuvan, mutta Euroopassa, vaikka kysyntää Hollywoodiinkin olisi.YLE / Katja Oittinen

Yhdysvalloissa jo arvostetun agentin edustettavaksi päätynyt Jalmari Helander jännittää eniten ensimmäisen pitkän elokuvansa vastaanottoa Suomessa.

Rare Exports (siirryt toiseen palveluun) tosin saa Suomen kanssa samaan aikaan, 3.12.2010, ensi-iltansa myös Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja Australiassa, ja levityssopimukset on tehty useisiin muihinkin maihin.

Helanderin erilainen jouluelokuva kertoo Korvatunturin tapahtumista parin poroisännän ja pojanklopin kautta, ja vaikka sanoma ei ole ihan se totutuin, on se kuitenkin perinteisiin nojaava.

- Elokuva vastaa kysymykseen miksi lapset pelkäävät joulupukkia. Ennen vanhaan Suomessakin tunnettiin tarina jouluna vierailevasta pukista, joka toi tuhmille risuja, Helander kertoo.

Lähisukulaiset elokuvanteossa

Helanderin siskon mies, Jorma Tommila, on Rare Exports -elokuvan pääosassa yhdessä poikansa Onnin kanssa, jonka eno Jalmari on.

- Se helpotti monella tapaa, että Onninkin kanssa tunsimme toisemme ennen elokuvantekoa.

Elokuva kuvattiin 26 päivässä kahden miljoonan euron budjetilla Pohjois-Norjassa Överbygdin kylässä, jonka paikallinen mieskuorokin pestattiin näyttelijöiksi. Tosin aika rajuihin olosuhteisiin.

- Iso joukko alastomia miehiä, ja pakkasta. Enhän minä sitä käsikirjoitusvaiheessa tajunnut millaisia ne kuvaustilanteet olisivat. Ei käynyt kateeksi näitä pukin pikku apulaisia, Jalmari naurahtaa, ja lupaa elokuvan dvd-julkaisulle hyvinkin erikoista bonusmateriaalia elokuvanteosta.

Lähteet: YLE Kainuu / Katja Oittinen

Lue seuraavaksi