Hollolan energiaosuuskunta uskoo kasvuun

Vuonna 1997 perustettu Hollolan energiaosuuskunta haluaa laajentaa toimintaansa. Yhteistyötä on mietitty naapurikuntia myöten. Energiaosuuskunnan hakkeella ja työllä lämpiää Hollolassa viisi koulua ja vanhainkoti.

Kuva: YLE / Markku Lähdetluoma

Hollolan energiaosuuskunta huolehtii Paimelan, Nostavan, Pyhäniemen, Kalliolan ja Uskilan koulujen lämmityksestä. Lisäksi hakkeella lämpiävät vanhainkoti sekä Kalliolan ja Pyhäniemen päiväkodit.

Energiapuuta on riittänyt, joskin viime talven paukkupakkaset vaativat ylimääräisiä voimainponnistuksia.

Hälytykset tekstiviestinä

Osuuskunnassa uskotaan, että toimintaa voitaisiin laajentaa myös muihin kuntiin mikäli sopivia yhteistyökumppaneita löytyy. Käytännössä tämä tarkoittaa metsänomistajia, jotka ovat valmiita toimittamaan energiapuuta ja osallistumaan myös osuuskunnan toimintaan. Jonkin verran osuuskunta ostaa puuta myös suoraan tienvarsipinoista.

Lämpölaitoksia valvoo osuuskunnan jäsenistä koostuva päivystysrinki. Vesikansassa ja Maakansassa laitoksilla on omat päivystäjät ja hälytykset tulevat tekstiviestinä kännykkään.

Kilpailu energiapuusta kovaa

Hollolan energiaosuuskunta maksaa hakkeen toimittajille käypää markkinahintaa, mikä on laskettu tuotetun energiamäärän mukaan. Hintakilpailu on kuitenkin kovaa eikä jäsenillä ole mitään myyntipakkoa osuuskunnalle.