Savitaipaleen polkka jälleen nettihitti Japanissa

Savitaipaleen tunnussävelenäkin tunnetusta Ievan Polkasta tehty japanilainen versio on kerännyt YouTubessa jo miljoonia katsojia. Perinteisen kansansävelmän hittiversion esittää virtuaalinen laulaja Hatsune Miku.

kulttuuri
Japanilainen virtuaaliartisti Hatsune Mikun versiosta Savitaipaleen Polkkanakin tunnetusta Ievan Polkasta on tullut nettihitti Japanissa. Suomessa tunnetumpi on Loituman hieman perinteisempi versio.
Japanilainen virtuaaliartisti Hatsune Mikun versiosta Savitaipaleen Polkkanakin tunnetusta Ievan Polkasta on tullut nettihitti Japanissa. Suomessa tunnetumpi on Loituman hieman perinteisempi versio.YLE Etelä-Karjala

Mitä yhteistä on japanilaisella virtuaalipoptähti Hatsune Mikulla ja eteläkarjalaisella Savitaipaleen kunnalla?

Ei paljoakaan, ajattelevat monet. Internetin YouTubesta löytyy kuitenkin yli kolme miljoonaa toisinajattelijaa.

Japanilainen virtuaalipoptähti Hatsune Miku on nimittäin tehnyt "Ievan Polkasta" version, jolle on kertynyt netissä jo yli kolme miljoonaa katsojamiskertaa.

Savitaipaleen kunnan kulttuurisihteeri Helena Hjerppe on nettihitistä hieman huvittunut.

- Onhan tämä aika hupaisaa. Joku on tämän varmasti netistä bongannut ja niin on lähtenyt lumipallo vyörymään. Ja onhan tässä kieltämättä tarttuva kertosäe, eli päähän se jää helposti soimaan, sanoo Hjerppe.

Softasta lavatähdeksi

Hatsune Miku on Yamahan syntetisaattoriohjelman varaan rakennettu virtuaalinen laulaja. Ohjelmalla voi luoda oikealta kuulostavaa laulua määrittelemällä laulajan sukupuolen, äänenvärin ja iän.

Ohjelman luoma Hatsune Miku onkin noussut ohjelmistodemosta Japanissa suosituksi hahmoksi, jonka ääntä on kuultu animesarjoissa. Hatsune Mikun Ievan Polkasta tehtyä versiota on kuultu mm. amerikkalaisessa "Phineas and Ferb" -komediasarjassa. Suomeksi käännettynä Hatsune Miku tarkoittaa "tulevaisuuden ääntä".

Hatsune Mikun esiintymiset eivät ole rajoittuneet nettiin, sillä hahmo on levyttänyt ja esiintynyt jopa lavalla, tosin hologrammina.Ievan Polkan nettivideon merkitystä korostaa se, että se osoittaa ohjelmistolla tehdyn kokonaisuuden, jossa on sekä luontevan kuulloista virtuaalista lauluääntä ja myös videokuvaa.

Erikoisen lainakappalevalinnan taustalla lienee neljä vuotta sitten internetissä kiertänyt animaatio, jossa suomalaisen Loituman esittämä Ievan Polkka oli liitetty japanilaisesta Bleach-animesarjasta lainattuun pätkään. Loituma Girl -nimellä tunnettu animaatio nousi pieneksi internet-ilmiöksi ja Hatsune Mikun tekijät ovat selvästi koonneet oman versionsa alkuperäistä animaatiota kunnioittaen. Hatsune Miku jopa huitoo videolla purjon varrella kuten Loituma Girl.

Perinteinen polkka

Ievan Polkka on kansansävelmä ja sen alkuperää on jäljitetty Venäjälle. Suomessa siitä on tehty lukuisia versiota. Savitaipaleella sitä kuulee kulttuurisihteeri Helena Hjerpen mukaan usein.

- Vanhemmille ihmisille ja harmonikkaa soittaville se on vakiokappale. Kyllä se harmonikkakonserteissa lähes aina kuullaan. Ja toki myös kesäisin torisoittajilta sitä lähes aina toivotaan, Hjerppe kertoo.

Kunnalle polkan leviäminen tietää ainakin mahdollisuutta tunnettavuuden kasvattamiseen.

- Olisiko tämä nyt sitä globalisoitumista, Hjerppe naurahtaa

Lähteet: YLE Etelä-Karjala