1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläiset kuluttavat Kaakkois-Suomessa entistä enemmän

Suomi pysyy venäläisten suosikkimatkakohteena. Venäläisten matkat Suomeen lisääntyvät tänä vuonna yli 15 prosenttia vuoden takaisesta. Matkailu tuskin tyrehtyy lähivuosina, sillä vasta viidesosa pietarilaisista on käynyt Suomessa.

Kotimaan uutiset
Venäläisiä matkailijoita nousee Kouvolan asemalla junasta
YLE / Raine Martikainen

Venäläisten matkailijoiden määrä Suomessa kasvaa tasaisesti. Taantuma näkyy vielä matkailijamäärissä, sillä pienituloiset eivät saavu ostoksille lamaa edeltäneeseen tahtiin. Suomessa käyvät nyt keskimääräistä parempituloiset venäläiset.

- Niin sanottuja ramppaajia on aiempaa vähemmän, kertoo Taneli Dubrowolski Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:stä.

Ramppaajat eli kerran viikossa rajan ylittäneet tekevät usein päivittäistavaraostoksia. Taantuman jälkeen heillä ei ole ollut mahdollisuutta matkustaa. Yleensä ramppaajat tulevat Suomeen lähialueilta kuten Viipurista. Myös pieni jälleenmyyntibisnes on hiipunut, työ- ja bisnesmatkailun vähentyminen näkyy tilastoissa.

Hyvätuloiset pietarilaiset matkustavat Suomeen

Suomessa käyvät nyt hyvätuloiset pietarilaiset. He tulevat Suomeen usein lomalle ja ostoksille. Suosituin matkakohde on Lappeenranta. Helsinki ja pääkaupunkiseutu on toiseksi suosituin matkakohde. Matkailijat käyvät nyt yhä enemmän useammissa kaupungeissa. Imatra ja Kotka ovat kasvattaneet suosiotaan venäläisten matkakohteena, mutta Lahdessa, Turussa ja Tampereella ei ole vierailtu entiseen tahtiin.

Suurin osa eli vajaat 80 % matkailijoista tulee Pietarin alueelta. Moskovalaisten matkailu ei ole kasvanut merkittävästi, mutta odotukset heitäkin kohtaan ovat kovat.

- Kun Pietarin ja Moskovan välinen moottoritie valmistuu, voi moskovalaisiakin näkyä Suomessa yhä enemmän, sanoo Taneli Dubrowolski.

Samalla Viipurin asema matkailukaupunkina kohentuu, sillä usein moskovalaisten ensimmäinen yöpymispaikka on Viipuri.

TAK:in toimitusjohtaja Pasi Nurkka muistuttaa, että pietarilaisistakin vasta viidesosa on käynyt Suomessa.

-Neljä viidesosaa on vielä käymättä, matkustajapotentiaalia riittää pitkälle ajalle, sanoo Nurkka.

Suomi säilyttää asemansa matkakohteena

Venäläismatkailijat kuluttavat Kaakkois-Suomessa selvästi aiempaa enemmän rahaa. Tänä vuonna tuoteostoihin ja palveluihin käytetään vajaat 290 miljoonaa euroa. Vuoteen 2008 verrattuna summa on kasvanut 28 prosenttia. Suuri osa ostaa vaatteita ja elintarvikkeita. Myös kylpylä- ja huvittelupalvelut ovat kysyttyjä. TAK Oy:n Pietarissa tehdyn mediatutkimuksen mukaan Suomi myös pysyy venäläisten suosikkikohteena.

- Kysyimme pietarilaisilta minne he haluaisivat matkustaa, saimme vastaukseksi Italia, Ranska ja kolmantena Suomi, kertoo Pasi Nurkka.

Myös Turkki ja Egypti ovat venäläisille mieluisia matkakohteita, mutta ne menettivät suosiotaan taantuman aikana.

Suurin osa venäläisistä varasi matkan internetin online-varausjärjestelmästä. Moni myös maksaa matkansa netin välityksellä.

- Tämä kertoo sen, että nettimarkkinointiin kannattaa panostaa, sanoo Nurkka.

Venäläiset tekevät tänä vuonna Suomeen 2,3 miljoonaa matkaa Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta, kun rekka-autoja ei huomioida. Tuotteisiin ja palveluihin he käyttävät Suomessa kaikkiaan 800 miljoonaa euroa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso/Marjo Pirilä

Lue seuraavaksi