Ahvenanmaan samppanja maistui suklaalta, rusinalta ja toffeelta

Ahvenanmaan samppanjamaistiaisista on muodostunut yksi maakunnan kaikkien aikojen suurimmista mediatapahtumista. Samppanjajuhlaan saapui yli sata toimittajaa ja kuvaajaa eri puolilta maailmaa.

Kotimaa
Sukeltaja samppanjapullo kädessään
Ahvenanmaan vesiltä löytyneen samppanjalastin maistajaisista tuli valtava mediatapahtuma Maarianhaminassa.

Toimittajat saapuivat paikalle maistelemaan heinäkuussa Ahvenanmaan vesiltä löytynyttä samppanjalastia. Samppanja löydettiin, kun ahvenanmaalainen Christian Ekström sukelsi kymmenien metrien syvyydessä sijainneeseen hyväkuntoiseen hylkyyn.

Maarianhaminan kulttuuritalolla pidettyyn samppanjakalaasiin oli kutsuttu kuplivan maailman huippueksperttejä, maistajia ja samppanjatalojen edustajia. Median edustajia oli paikalla useista eri maista. Esimerkiksi kansainvälisten uutistoimistojen AFP:n ja Bloombergin sekä Ranskan suurimman päivälehden Le Monden toimittajat olivat paikalla. Myös Saksasta ja Pohjoismaista oli lähetetty paikalle useita reporttereita.

Maailmankuulu ruotsalainen viininmaistaja Richard Juhlin varmisti, että juoma on juomakelpoista. Sen jälkeen 20 onnekasta toimittajaa pääsi maistamaan 200 vuotta meren pohjassa maannutta juomaa. YLE Uutisten Pirjo Peltoniemi oli yksi onnekkaista.

- Se tuoksui hyvin vahvalta ja maistui yllättävän makealta, hieman suklaalta, rusinalta ja toffeelta, Peltoniemi kuvailee.

Samppanjapulloja on löytynyt peräti 168 ja ne ovat peräisin kahdesta ranskalaisesta samppanjatalosta 1800-luvun alkupuolelta. Suurin osa pulloista on hyväkuntoisia, eikä merivettä ole päässyt pulloihin. Laivanhylky ja samppanja ovat Ahvenanmaan maakuntahallituksen omaisuutta.

Viisi pulloa säästetään Ahvenanmaan maakuntamuseon kokoelmiin. Osa myydään huutokaupassa Maarianhaminassa pienissä erissä ensi vuonna ja ehkä myöhemminkin. Osa samppanjasta aiotaan käyttää ahvenanmaalaisen uuden kuohuviinin raaka-aineena.

Keskiviikon pr-tilaisuuden jälkeen samppanjapullojen huutokauppahinta noussee hyvin korkeaksi, sillä tieto maailman ehkä vanhimmasta samppanjasta levinnee onnistuneen kalaasin seurauksena maailman medioihin.

Lähteet: YLE Uutiset