Ito - kilvoittelijan päiväkirja

Suomen tunnetuimpiin dokumentaristeihin lukeutuva Pirjo Honkasalo jatkaa uutuudessaan tutuksi käyneellä linjalla.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Rukoileva mies.
Cinema Mondo

Ihmisen ja uskon suhde on kiinnostanut ohjaajaa vuonna 1991 valmistuneesta Mysterionista lähtien.

Japanissa kuvattu Ito - kilvoittelijan päiväkirja on henkilökuva buddhalaiseksi papiksi ryhtyneestä ex-nyrkkeilijästä. Perinteisen haastatteludokumentin sijasta Honkasalo antaa kameransa seurata päähenkilönsä, Yoshinobu Fujiokan käymiä keskusteluja eri henkilöiden kanssa.

Elokuvan mittaan Fujioka puhuu muun muassa miehensä taposta vankilaan tuomitun naisen, isänsä kuolemaa surevan liikemiehen sekä entisen nyrkkeilyvalmentajansa kanssa. Lopuksi hän tapaa oman äitinsä, joka hylkäsi poikansa tämän ollessa kaksivuotias - ryhtyäkseen opiskelemaan buddhalaiseksi nunnaksi.

Keskusteluista välittyy Fujiokan nöyryys ja auttamisen halu, mutta myös hänen epäilyksensä ja pohjimmainen epävarmuutensa. Elämä on Fujiokalle totuuden etsimistä ja kilvoittelua - ei valmiita dogmeja tai oppeja. Juuri tämä asenne lienee syy siihen, että Honkasalo on hänet elokuvansa aiheeksi valinnut.

Lähes pelkistä keskusteluista koostuva elokuva tuntuu paikoin ylipitkältä ja jopa päämäärättömältä. Visuaalista vaihtelua siihen tuovat kuvat öisestä Tokiosta sekä alussa ja lopussa nähtävät kuvat ruumiin mätänemistä yksityiskohtaisesti kuvaavasta muinaisjapanilaisesta piirrossarjasta. Lihallisen elämän katoavaisuudesta tuskin voisi havainnollisemmin muistuttaa.

Lähteet: Tarmo Poussu - kirjoittaja arvioi elokuvia Ylen Aamu-tv:ssa