Espoo on Suomen vetovoimaisin kaupunki

Espoo nousi kärkeen Kuntalehden laajassa kaupunkien muuttovetovoiman vertailussa. Mitalisijoille kipusivat myös Tampere ja Salo. Sen sijaan Vaasa, Kotka, Kouvola ja Pori jäivät vertailun jumbosijoille.

Kotimaa
Espoolaiset ovat tutkimusten mukaan kokeneet Espoon keskuksen turvattomaksi paikaksi. Aseman seutu kokee suuren muutoksen lähivuosina.
YLE

Torstaina ilmestyvässä Kuntalehdessä on vertailtu 20 suurimman kaupungin väestönkehitystä peräti 30 vuoden ajalla. Vertailu kattaa vuodet 1980 - 2010. Suurten kaupunkien keskinäiset suhteet väestönkehityksen suhteen ovat muuttuneet monta kertaa kolmen vuosikymmenen aikana.

Väestönkehitys heijastaa viiveellä muun muassa alueen työllisyyskehitystä ja elinkeinorakenteen muutoksia.

Myös Tampere ja Seinäjoki houkuttelevat

Kaupunkien väkilukuun suhteutettuna Espoo oli ylivoimaisesti muuttovetovoimaisin. Sen kasvun vuodet ajoittuivat 1980- ja -90-luvuille. 2000-luvulle tultaessa muun muassa tonttipula jarrutti muuttokuormien suuntaamista Espooseen.

Poikkeuksellisen vetovoimaisia kaupunkeja olivat myös Tampere ja Seinäjoki. Tampere houkutteli muuttajia varsinkin 1990-luvulla. Pari vuotta sitten alkaneen taantuman myötä sen muuttovoitot ovat kuitenkin pienentyneet.

Vertailun tehnyt valtiotieteen tohtori Timo Aro kutsuu Seinäjoen kehitystä huikeaksi. Aro kirjoittaa Kuntalehdessä, että Seinäjoki on houkutellut tasaista muuttovoittoa koko tarkastelujakson ajan, mutta 2000-luvun kehitys hakee vertaistaan maakuntakeskusten joukossa.

Salo ja vertailussa yhdeksänneksi sijoittunut Hämeenlinna erottuvat joukosta suurten kasvukeskusten ulkopuolisina kaupunkeina. Molemmat ovat moniliitoskuntia, jotka ovat hyötyneet hyvästä sijainnista suurten kasvukeskusten lähellä.

Metsäteollisuuskaupungit jumbosijalla

Itä-Suomen kaupunkien vetovoima on hiipunut varsinkin 2000-luvulla. Metsä- ja paperiteollisuuden rakennemuutos on kurittanut varsinkin Kotkaa, Kouvolaa ja Poria. Niiden lisäksi myös Vaasa jäi Kuntalehden vertailussa muuttotappiolle.

Muuttovetovoimaa mittaamalla voidaan ennakoida alueen tulevia kasvumahdollisuuksia. Muuttajissa ovat yliedustettuina kaikkein halutuimmat kuntalaiset: nuoret ja koulutetut ihmiset.

Ongelmaksi muuttoliike muuttuu, jos veronmaksajien poistuessa lähtökuntaan jää suhteessa paljon iäkkäitä ja sairastelevia ihmisiä.

Lähteet: YLE Uutiset / Paula Tiessalo