Taiteilijat arvostelevat hallitusta

Joukko eri alojen taiteilijoita on vedonnut poliitikkoihin tekijänoikeustulojensa turvaamiseksi. Eduskuntatalolle kokoontuneiden kirjailijoiden, muusikoiden ja tekijänoikeusjärjestöjen edustajien mukaan hallitus on laiminlyönyt tekijänoikeustulojen turvaamisen.

kulttuuri
Taitelijoiden lähetystö eduskunnassa
YLE

Suomalaistaiteilijoiden mukaan muun muassa musiikin ja elokuvien kopioinnista maksettavat tekijänoikeusmaksut ovat puolittuneet kahden vuoden takaiseen aikaan verrattuna. Hyvitysmaksun tuotto on nyt vuodessa kuusi miljoonaa euroa, kun se vielä kaksi vuotta sitten oli 12 miljoonaa euroa.

Suurimpana syynä tulonmenetykseen on, ettei uusien tallennuslaitteiden, kuten muistitikkujen ja tallentavien puhelimien, ostohintaan sisälly yksityisen kopioinnin hyvitysmaksua. Nykyinen hallitus ei ole lisännyt viime aikoina myyntiin tulleita uutuuslaitteita listalle, jolla olevista laitteista pitää maksaa tekijänoikeuskorvauksia.

- Koska maksua ei kerätä lainkaan uusista kopiointilaitteista, suuri osa kopioinnista jää korvaamatta, muistuttaa Luovan työn tekijät ja yrittäjät Lyhty tiedotteessaan.

Hyvitysmaksu korvaa esimerkiksi muusikolle yksityisestä levyjen kopioinnista aiheutuvaa tulonmenetystä.

Suomalaiset kopioivat musiikkia ja elokuvia vuosittain laillisesti kahden miljardin euron arvosta.

Kulttuurin kohtalonkysymys

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin vastaanottamaa vetoomusta oli luovuttamassa parikymmentä ihmistä, muun muassa kirjailija Anna-Leena Härkönen, kirjailija-tutkija Anna Kortelainen sekä muusikot Anssi Kela, Kimmo Pohjonen ja Tuomari Nurmio.

Muusikko Markus Nordenstrengin mukaan hyvitysmaksut ovat kohtalonkysymys suomalaiselle kulttuurille. Hänen mukaansa Suomesta uhkaa loppua musiikin tekeminen kokonaan, jos tekijöiden saamien korvausten lasku jatkuu jyrkkänä.

- Taiteilijat ovat vihoissaan siitä, että hyvitysmaksuasiaa ei ole saatu eteenpäin, eli laitekantaa päivitettyä. Tuntuu oudolta, miksi puhelimesta ei makseta hyvitysmaksua musiikintekijöille ja kulttuurintekijöille ylipäätänsä, Nordenstreng totesi radion kulttuuriuutisten haastattelussa.

Nordenstreng on kuitenkin toiveikas, että keskiviikkona keskustan edustajille esitetty ja perjantaina kokoomuksen eduskuntaryhmälle esiteltävä muistutus asiasta tuottaa tulosta.

- Olen optimistinen. Tietenkin tiedän, että vastapuolella pelaavat isot elektroniikkajätit, kuten Nokia, jotka vastustavat hyvitysmaksujen liittämistä laitteisiinsa. Mutta loppupeleissä uskon, että on esimerkiksi puhelinvalmistajienkin etu, jos kulttuuriala Suomessa voi hyvin. Olisihan se ihan toivottavaa, että tulevaisuudessakin olisi suomalaista musiikkia näihin kännyköihin laitettavissa, Nordenstreng sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset / Radion kulttuuriuutiset