Venäjä satsaa huippututkimukseen isolla rahalla

Venäjä houkuttelee maahan ulkomaisia huippututkijoita myöntämällä näille suuria tutkimusapurahoja. Tarkoituksena on nostaa venäläisten yliopistojen tutkimuksen tasoa. Venäjän tiedeakatemiassa katsotaan tieteen rahoituksen menevän väärään paikkaan.

Venäjää on pitkään vaivannut tieteentekijöiden lähtö ulkomaille eli niin sanottu aivovienti. Uudistus- ja innovaatio-ohjelman Venäjälle julkistanut presidentti Dmitri Medvedev haluaa muuttaa tilanteen. Venäjä houkuttelee nyt itse huippututkijoita suurilla apurahoilla.

Venäjä on jo myöntänyt noin 140 miljoonaa euroa 40:lle pääosin ulkomaalaiselle huippututkijalle ja toiset 140 miljoonaa on vielä jaossa. Venäjän tiedeakatemian ammattiliiton puheenjohtaja Vjatsheslav Vdovin ei ole kuitenkaan tyytyväinen.

- Rahaa ei nyt suunnata niille tieteen alueille, jotka todella toimivat ja joita arvostetaan maailmalla, kuten esimerkiksi Venäjän tiedeakatemialle. Nykyään 80 prosenttia tiedeakatemian budjetista menee pelkästään palkkoihin. Rahaa tutkimukseen on vähän, sanoo Vdovin.

Hän pelkää myös, että ulkomaisten hyvin palkattujen tutkijoiden tulo Venäjälle luo tiedeyhteisöön jättimäiset tuloerot.

- Luomme tiedeyhteisöön aivan hirvittävän eriarvoisuuden. Seurauksena on huono ilmapiiri. Tiedeyhteisö, jossa on näin suuret tuloerot, ei voi toimia tehokkaasti, Vdovin sanoo.

Tutkimukseen uutta puhtia ja läpinäkyvyyttä

Tieteellinen tutkimus Venäjällä on keskittynyt pääosin Venäjän tiedeakatemian alaisiin laitoksiin. Venäläiset yliopistot ovat sen sijaan etupäässä keskittyneet opettamiseen. Uuden apurahaohjelman tarkoituksena on nostaa yliopistotutkimuksen tasoa. Ulkomaiset huippututkijat perustavat laboratorionsa yliopistojen yhteyteen.

Uudistuksen kannattajien mielestä uusi apurahajärjestelmä on askel oikeaan suuntaan. Se tuo Venäjän tieteeseen läpinäkyvyyttä, jonka puutteesta Venäjän tiedeakatemiaa on arvosteltu. Apurahoista oli ensimmästä kertaa päättämässä muun muuassa kansainvälinen asiantuntijaneuvosto.

Venäjän tiedeakatemian tiedon siirron ongelmien instituutin varajohtaja Mihail Gelfand toivoo ulkomaisten huippututkijoiden tuovan uusia toimintatapoja Venäjän tieteeseen.

- Venäjälle tulee tutkijoita, jotka ovat tottuneet länsimaisiin toimintatapoihin tieteessä. Toivon, että tällaisten vahvojen ja itsenäisten ihmisten tulo auttaa huomattavasti tervehdyttämään tilannetta täällä esimerkiksi byrokratian suhteen, Gelfand sanoo.