1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

YK otti flamencon ja ranskalaisen keittiön kulttuuriperintökohteiksi

Espanjalainen flamenco, ranskalainen ja meksikolainen ruokakulttuuri sekä kiinalainen akupunktio on hyväksytty YK:n aineettomien kulttuuriperintökohteiden listalle. Kaikkiaan YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on hyväksynyt listalleen 51 uutta kohdetta.

Kulttuuri
Alkupalat katettuna ranskalaisen ravintolan pöydässä
Creatas

Unesco hyväksyi uudet kohteet kokouksessaan Nairobissa. Kohteista neljä määriteltiin kiireellisen suojelun tarpeessa oleviksi. Niistä kolme on kiinalaisia kulttuuriperinteitä, muun muassa uiguurien meshrep-tapahtuma. Kroatiasta kiireellisen suojelun tarpeessa olevaksi hyväksyttiin dalmatialainen ojkanje-laulu.

Listalle pääsivät myös muun muassa Pekingin ooppera, iranilaisten Kashanin ja Farsin alueiden perinteinen matonkudontataito, liettualaiset moniääniset kansanlausut sutartinét, haukanmetsästys 11 maassa, Katalonian vuotuisten festivaalien ihmistornit ja Välimeren ruokavalio.

Unesco hyväksyi aineetonta kulttuuriperintöä koskevan yleissopimuksen vuosituhannen alussa. Tarkoituksena on säilyttää eri kansankuntien suullista ja muuta aineetonta perintöä.

Aineettoman kulttuuriperinnön listalla olevien yli 200 kohteen joukossa ei ole suomalaisia kohteita. Sen sijaan YK:n maailmanperintökohteiden listalla on myös seitsemän suomalaiskohdetta, Merenkurkun saaristo, Petäjäveden vanha kirkko, Sammallahden pronssikautinen röykkiöalue, Vanha Rauma, Suomenlinna, Struven ketju sekä Verlan puuhiomo ja pahvitehdas.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset