Patti Smithin kirja palkittiin Yhdysvalloissa

Yhdysvaltalaisen veteraanimuusikon ja runoilijan Patti Smithin muistelmateos Ihan kakaroita on palkittu Yhdysvaltain kansallisen kirjallisuussäätiön tietokirjallisuuspalkinnolla. Muissa sarjoissa säätiön National Book Awardin saivat Jaimy Gordon, Terrance Hayes ja Kathryn Erskine.

Patti Smith esiintymässä Roskilden festivaaleilla heinäkuussa 2010. Kuva: Jonas Vandall Ortvig / EPA

1970-luvulla kuuluisuuteen noussut Patty Smith kertoo kirjassaan elämästään New Yorkissa 1960- ja 1970-luvuilla. National Book Foundation toteaa, että legendaarisen amerikkalaisartistin ensimmäinen proosateos Just Kids eli Ihan kakaroita on rehellinen ja liikuttava tarina nuoruudesta ja ystävyydestä.

Kaunokirjallisuuspalkinnon säätiö myönsi Jaimy Gordonin teokselle Lord of Misrule hevosurheilun usein raa'asta maailmasta.

Runokirjojen sarjassa palkinnon voitti Terrance Hayes neljännellä runokokoelmallaan Lighthead. Toinen jalka tiukasti arkipäivässä ja toinen ilmassa leijuen hänen runonsa punovat unelmia ja todellisuutta runoudeksi, joka on sekä synkkää että iloista, säätiö toteaa.

Nuorisokirjallisuuden palkinnon sai Kathryn Erskine kirjastaan Mockingbird, joka kertoo 11-vuotiaasta aspergerin oireyhtymää potevasta tytöstä, joka kamppailee selviytyäkseen veljensä kuolemasta.