1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Metsänomistajat saamassa luvan kasvinsuojeluaineen lentolevitykseen

Maanomistajille esitetään oikeutta biologisen kasvinsuojeluaineen lentolevitykseen. Valtioneuvosto päätti metsätuholakiin esitettävästä muutoksesta torstaina.

Kotimaan uutiset

Metsän hyönteis- ja sienituhojen torjuntaa koskevaan lakiin esitetään muutosta, joka sallisi maanomistajille oikeuden levittää biologista kasvinsuojeluainetta. Lentolevitys olisi omakustanteinen.

Esityksellä lisätään maanomistajien toimintamahdollisuuksia tilanteissa, joita valtion korvausvastuu ei kata. Maa- ja metsätalousministeriö voisi antaa metsäkeskuksen esityksestä maanomistajalle oikeuden toimenpiteisiin.

Esitys koskee etenkin ruskomäntypistiäisen torjuntaa metsissä. Pistiäisen torjunassa käytetään ihmisille ja luonnolle vaaratonta monisärmiövirusvalmistetta, joka vaikuttaa vain ruskomäntypistiäiseen.

Edellisen kerran monisärmiövirusta lentolevitettiin vuonna 2008 Uudellamaalla. Silloin noin 700 hehtaaria metsää oli vaarassa kuolla pistiäisen syönnin takia.

Kasvinsuojeluaineiden lentolevitys on nyt pääsääntöisesti kiellettyä. Viranomainen voi kuitenkin antaa siihen luvan poikkeuksellisissa olosuhteissa eli silloin, kun tilanne on katastrofiluontoinen ja puiden kuolema todennäköinen.

Tasavallan presidentin on määrä antaa esitys eduskunnalle tämän viikon perjantaina.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi