Mariskan laulut eivät jätä kylmäksi

Mariskan laulama Suloinen myrkynkeittäjä jakaa mielipiteitä: kaikki eivät sulata kappaleen kieroa huumoria. Mariskan sanoittama ja Jenni Vartiaisen laulama Missä muruseni on -laulun teksti on puolestaan puhutellut kansaa niin vahvasti, että laulun riimejä on käytetty niin kuolinilmoituksissa kuin hautakivessäkin.

Mariska
Mariska
YLE / Tapio Laakkonen

Rokumentti on tuonut helsinkiläisen Mariskan Joensuuhun. Yle Pohjois-Karjalan haastatteluun tullessaan Mariska ottaa heti neuleen kassistaan ja alkaa neuloa.

- Sukulaisperheen lapsi tarvitsee sukat, on kiva neuloa, toteaa Mariska.

Mariskan sanoittama ja esittämä Suloinen myrkynkeittäjä on soinut runsaasti Radio Suomen taajuuksilla. Kappaleen soiton jälkeen puhelin soi useasti Ylen toimituksessa. Kuulijoita närästää kappaleen sanoma, jossa nainen myrkyttää miehensä ja karkaa nuoremman rakastetun kanssa palmun katveeseen. Mariska tunnustautuu kieroutuneen huumorin ystäväksi.

- Suloinen myrkynkeittäjä -biisin sytykkeenä oli kaukokaipuu ja brasililainen samba. Jostakin tartuin vanhaan aiheeseen, että on rikas rakas ja salskeampi nuorimies, jonka kanssa karata. Olen tosi iloinen, että kaikki eivät ole sulattaneet tekstiä, itse asiassa pyrinkin siihen.

-Tokihan kiitostakin tuosta biisistä on tullut, muun muassa keskustelupalstoilla tai palautteena nettisivuilleni.

Missä muruseni on

Jenni Vartiaisen laulaman Missä Muruseni on -kappaleen teksti on Mariskan kirjoittama. Riimit ovat puhutelleet kuulijoita, laulun kertosäkeen teksti löytyy ainakin sanomalehti Karjalaisen yhdestä kuolinilmoituksesta. Laulun sanat löytyvät myös yhdestä hautakivestä, sanoo Mariska.

Missä muruseni on -laulun sanoja tehdessään Mariskalla ei ollut sävelestä tietoa. Teksti toimitettiin Jenni Vartiaiselle, joka sävelsi sen tuottajansa kanssa. Laulua tehdessään Mariska ei vielä arvannut sen vaikuttavuutta.

- Ei sitä laulun sanoja tehdessään voi koskaan arvata mikä puhuttelee, mutta tätä tehdessä ajattelin, että tässä on kyllä tietty juju, sanoo taiteilija.

- Biisin teossa tärkeitä asioita minulle ovat aihe, ja että teksti kulkee helposti, juttu voi olla moniselitteistäkin. Riimikin saa rimmata. Olen joskus lukenut kaikki puoli- ja kokoriimien lainalaisuudet, mutten ole jaksanut niitä kauheasti sisäistää. Se mikä tuntuu korvaan hyvältä, on hyvä.

Joensuu ykköskaupunki

Mariska on mieltynyt Joensuuhun täydestä sydämestään. Joensuusta on mieluisia muistoja monista Ilosaarirokeista jo nuoruusvuosilta. Muutaman vuoden tauon jälkeen Mariska nousi itse esiintymislavalle Ilosaarirockissa. Se taas toi paljon uusia ystäviä Joensuuhun.

- Heitä on tosi kiva käydä tapaamassa, täällä tuntuu olevan niin rento meininki, sanoo Mariska.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Tapio Laakkonen