Arkkipiispalle uusi asu

Arkkipiispa Kari Mäkisen käyttöön on valmistunut uusi matkakaapu ja siihen kuuluva stola sekä kaksi hiippaa. Asun on suunnitellut professori Päikki Priha. Kaavun ompelusta vastasi taideompelija Riitta Ojala. Tekstiilitaiteilija Birgitta Mavromichalis on ollut avustamassa kuviointityössä.

Arkkipiispa Mäkinen käyttää uutta matkakaapuaan ensimmäisen kerran sunnuntaina 21.11.2010, jolloin Kokemäen uusi kirkkoherra, Hannu Tomperi, asetetaan virkaansa.

Lähtökohtana uuden kaavun suunnittelulle on ollut tekstiilitaiteilija Dora Jungin suunnittelema arvokas luonnonvalkoinen, vihreäreunainen arkkipiispankaapu vuodelta 1979, joka on käytössä Turun tuomiokirkossa.

- Ei ole tarkoitus eikä edes mahdollista kopioida Dora Jungin työtä, vaan lähtökohtana on ollut hänen tekemänsä piispankaavun väritys ja aihemaailma tähän päivään peilaten. Matkakaavun edellytyksenä on, että se on kevyt, helppo pakata ja hoitaa, kertoo professori Priha.

Kuvioinnin aiheena on muistikuva Turun arkkipiispankaapuun kudotusta Mikael Agricolan käsin kirjoittamasta Isä Meidän -rukouksesta. Uudessa kaavussa teksti on symbolinen, ei enää luettavissa.