1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lumisade siirtyy itään - etelässäkin päästään pakkaselle

Koko Etelä- ja Keski-Suomen aamulla peittänyt lumi- ja räntäsadealue on siirtymässä koilliseen. Lunta on nyt maassa käytännössä koko manner-Suomessa, ja lumi näyttää myös pysyvän kiristyvän pakkasen myötä.

Kotimaan uutiset
Raitiovaunu lumisateessa.
Yle

Sadealue vaikuttaa liikenteeseen illan aikana Etelä-Karjalasta Kainuuseen ulottuvalla alueella.

Lunta sataa kaikkiaan 10 - 15 senttiä. Torstaiaamuna eniten lunta, 36 senttiä, oli Inarin Kaamasessa. Lunta on nyt koko maassa lounaisinta kolkkaa ja Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Päivällä plussan puolella käynyt lämpötila painuu hieman pakkaselle koko maassa. Ainoastaan kapealla rannikkokaistalla ja Ahvenanmaalla meren lämpö pitää ilmankin lämpötilan niukasti plussalla, sanoo Ylen meteorologi Marjo Hoikkanen.

Pitkän aikavälin sääennusteen mukaan lumi pysyy maassa ainakin loppuviikon, sillä sää kylmenee. Viikonloppuna etelässäkin voi olla pakkasta päivällä lähes 10 astetta.

Tieliikennekeskuksen ja Liikkuvan poliisin tietojen mukaan aamupäivän vaikeassa kelissä tapahtui runsaasti peltikolareita ja ulosajoja. Useat rekat ovat juuttuneet liukkaisiin mäenrinteisiin. Lappeenrannassa sattui iltapäivällä kuolonkolari, johon vaikea keli saattoi olla osallisena.

Liikkuvan poliisin mukaan puoleenpäivään mennessä onnettomuuksia ja muita liikennettä haittaavia ilmoituksia kertyi yhteensä noin 300, mikä on selvästi enemmän kuin tavallisena päivänä. Keli on iltapäivällä kuitenkin selvästi parantunut, eikä uusia ilmotuksia ole tullut kuin parisenkymmentä.

Etelä-Suomessa torstai-illan keliä luonnehditaan huonoksi, mutta ei erittäin huonoksi. Suuret tiet ovat pääosin sulia ja niitä suolataan. Märät tienpinnat voivat kuitenkin illalla jäätyä. Jos päälle vielä sataa hieman uutta lunta, tienpinnat voivat muuttua hyvinkin liukkaiksi. Pienten, auraamattomien teiden pinnat voivat myös olla liukkaita, jos niitä ei hiekoiteta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi