Mestarisepät kiinni arvostetussa palkinnossa

Taidetakomo Tulikiilan seppämestarit Sami Hyvärinen ja Mikko Nousiainen ovat ehdolla valtakunnallisen Taito-palkinnon saajiksi. Arvostettu palkinto jaetaan joka toinen vuosi.

sepät
Seppämestari Mikko Nousiainen työssään.
Seppämestari Mikko Nousiainen työssäänYle / Antti Makkonen

Mikko Nousiainen on kulkenut pitkän tien seppämestariksi. Kiinnostus raudantakomiseen alkoi yläasteikäisenä vapaa-opiston taontakurssilla ja kolmen vuoden opistokurssien jälkeen miehen tie vei Käsi- ja taideteolliseen. Luokkakaveri Sami Hyvärisen kanssa miehet päättivät, että raudantakomista olisi mukavaa kokeilla tehdä ammatikseenkin.

- Armeijan jälkeen 19-vuotiaana sitten vuokrattiin ensimmäinen paja Utran uittoyhdistykseltä. Utrassa viihdyttiin viisi vuotta ja viisi vuotta ollaan oltu tässä Joensuun keskustassa, kertoo Nousiainen.

Tällä hetkellä Tulikiilan paja sijaitsee Taitokorttelissa, joissa miehillä on myös pieni pajapuoti.

- Tilaustöitähän nämä meidän hommat enimmäkseen ovat: kaiteita, aitoja, portteja ja nyt viimeisimpänä rautaportaikkoja taotuilla kaiteilla. Välillä yritetään sitten muistaa tehdä pienempiä esineitä myyntiin tähän puotiin, luettelee Nousiainen.

Alku hankalaa

Rohkeiden nuorten miesten alkutaival seppinä ei ollut helpoimmasta päästä. Tukia ei tullut ja rahat oli tienattava työllä johon oli ryhtynyt.

- Alussa oli hankalaa saada ihmisiä luottamaan nuoriin miehiin, että kyllä me osataan näitä hommia tehdä. Iän karttuessa homma on kuitenkin helpottunut huomattavasti, muistelee Nousiainen.

Tämänhetkiseen tilanteeseen Tulikiilan sepät ovat tyytyväisiä.

- Tällä hetkellä tilanne on varsin mainio. Tilauksia tulee tasaisesti ja hommia riittää, kertoo Nousiainen.

Monipuolinen työ

Sepän ammatti on raskas mutta monipuolinen. Nousiainenkaan harvemmin joutuu tekemään kahta samanlaista päivää.

- Ihmisten mielikuvitus pistää välillä hieman huvittamaankin. Niin kummallista laitetta sitä tulee välillä väännettyä. Näin nopeasti mietittynä erikoisin työ on varmaan ollut savupiipun juureen rakennettu lokinpelätin, naureskelee Nousiainen.

Erikoisin työ on varmaan ollut savupiipun juureen rakennettu lokinpelätin.

seppä Nousiainen

Hienointa sepän ammatissa Nousiaisen mukaan on se, että tuotteen valmistuksen koko elinkaaren pystyy näkemään.

- Omien käsien jäljen näkee työstä ja parasta parasta on, kun näkee että asiakas on tyytyväinen hyvälaatuiseen tuotteeseen. Se tekee tästä hommasta työmäärän arvoista, pohdiskelee Nousiainen.

Palkintoehdokkuus lämmittää mieltä

- Kyllähän se on todella hienoa, että tällaisen tunnustuksen saa. Asikkaita täytyy kiittää, koska ilman heitähän tämä ei olisi edes mahdollista, sanoo Nousiainen.

Taito-palkintoehdokkuus tuo myös "julkisuutta" alalle, jolle moni ei enää uskalla lähteä. Alalla tärkeintä on pitkäjänteisyys ja se on nyky-yhteiskunnassa harvinainen hyve.

- Tälle alalle on aika hankalaa saada porukkaa, joka myös jaksaisi pysyä alalla ja opetella tätä työtä. Sepän hommaa ei opi hetkessä, enhän minä tätä osaa tehdä vielä itsekään kunnolla, naurahtaa seppämestari Nousiainen.

Palkinnon saaja julkistetaan 12.4. Helsingissä.