Sota tonttivuokrista jatkuu Helsingissä

Helsingissä kaupungin tonttivuokrien korotuksia vastustava kansanliike on perustanut Tonttivuokralaiset ry:n. Yhdistys kehottaa nyt taloyhtiöitä jättämään uudet tontinvuokrasopimukset allekirjoittamatta.

Kotimaa
Kerrostalo.
YLE

Yhdistys pitää kaupungin vuokramenettelyä laittomana. Tonttivuokralaiset ry:n hallituksen jäsen Heikki Tervahattu kertoo, että tilannetta on puitu juristin johdolla. Yhdistys uskoo olevansa vahvoilla, koska kaupunki on muuttanut ehtoja yksipuolisesti.

– Lakimies on selvittänyt sopimusoikeudellista puolta, eikä tässä ole neuvoteltu lainkaan sillä tavalla kuin sopimuksista tulisi neuvotella.

Sopimukseton tila tulossa

Tervahatun mukaan useat taloyhtiöt ovat jo päättäneet jättää sopimuksen allekirjoittamatta ja jättäneet kaupungille oikaisuvaatimuksen tonttivuokrien korotuksista.

– Se jää nähtäväksi, mitä tapahtuu. Vuodenvaihteessa tulee sellainen tilanne, ettei ole voimassa mitään vuokrasopimuksia. Kaupunki ei voi periä vanhoja vuokria, puhumattakaan, että uusia, kun sopimuksia ei ole allekirjoitettu. Kyllä tässä kaupungin täytyy jotenkin lähteä liikkeelle.

Helsingissä yhteensä lähes 30 taloyhtiön vuokrasopimukset päättyvät tämän vuoden lopussa. Vuokrakorotukset nostavat asumiskustannuksia tuntuvasti mm. Hermannista, Herttoniemestä, Vallilasta, Toukolasta ja Käpylästä. Pahimmillaan tonttivuokrat nousevat viiden vuoden kuluessa 60-kertaisiksi.

Asukkaat ovat suivaantuneet rajuista korotuksista, jotka iskevät moniin taloyhtiöihin samaan aikaan raskaiden peruskorjauskustannusten kanssa.

Lähteet: YLE Helsinki