Suuri käteismaksu arveluttaa

Joskus tulee eteen tilanne, jossa pitäisi maksaa iso ostos käteisellä. Kaupungilla voi olla riskaabelia kulkea kymppitonni takataskussa. Turvallisempiakin konsteja käteismaksuun löytyy.

käteisraha
Viidensadan euron seteli siirtyy kädestä toiseen
YLE

Kahden yksityishenkilön välisessä kaupassa vaaditaan usein käteismaksua. Kovin moni ei halua nostaa esimerkiksi asunnon hintaa käteisenä rahana.

- Kaikkein turvallisin ja luotettavin tapa hoitaa asia on tehdä tilisiirto ostajan pankissa. Silloin molemmat osapuolet voivat olla varmoja siitä, että raha menee oikeaan osoitteeseen, kertoo Matti Nieminen Lahden Handelsbankenista.

Tilisiirron voi tehdä myös omalla tietokoneella, mutta toimenpiteen peruutus on hankalaa.

- Peruuttaminen on hyvin hankalaa, enkä kyllä muutenkaan jättäisi näin tärkeää asiaa kotitietokoneyhteyden varaan, sanoo Nieminen.

Iso summa voi epäilyttää

Ennen vanhaan monet käyttivät sekkiä maksuvälineenä, mutta ne on poistettu käytöstä. Voiko tällaisessa tapauksessa saada pankista vielä niin sanotun varmennetun sekin.

- Kyllä se on edelleen mahdollista, mutta käytössä hankalampaa kuin maksun hoitaminen pankkitiskillä, muistuttaa Nieminen.

Suurien summien kuljettaminen käteisenä on riskialtista puuhaa. Voisi kuvitella, että pankissakin katsotaan epäilyttäväksi, jos joku tarjoaa suurta käteissummaa tilille laitettavaksi.

- Mikäli kyseessä on vanha, tuttu asiakas, joka joutuu esimerkiksi liiketoimiensa takia usein käsittelemään suuria summia käteistä, ei se silloin epäilyttävää ole. Sen sijaan, jos tuntematon henkilö tulee tarjoamaan kymmeniä tuhansia euroja käteistä laitettavaksi tilille, silloin pyydetään jo selvitystä rahojen alkuperästä, kertoo Nieminen.

Lähteet: YLE Lahti