Maabongarin veri vetää maailmalle

Helsinkiläinen Ismo Porna on vieraillut 192 itsenäisessä valtiossa. Valikoimasta puuttuu enää seitsemän valtiota, joukossa mm. Saudi-Arabia. Seuraavaksi Porna suuntaa Keski-Afrikan tasavaltaan joulukuun alussa.

matkailu
Ismo Pornan matkahattuun on kirjattu kaikki vieraillut maat.YLE/ Juha Kivioja

Porna aloitti matkailijan uransa Tanskasta 1960-luvulla. Varsinaisen maabongauskipinän Porna sai 1970-luvun vaiheessa vedonlyönnin seurauksena. Hän löi kirjailija Ilkka Kylävaaran kanssa vetoa, kumpi herroista saa maailman bongattua nopeammin. Tähän mennessä Porna on viettänyt yhteensä noin kuusi vuotta maailmalla matkoilla.

Uusien maiden bongausta ovat helpottaneet Pornan työtehtävät kulttuuriasiantuntijana mm. Unescon ja Euroopan neuvoston kansainvälisten projektien parissa, jotka ovat vieneet häntä eri puolille maailmaa. Tahti on kiihtynyt eläkkeelle siirtymisen jälkeen vuonna 2003. Tuolloin Pornalla oli kasassa noin sata maata, nyt niitä on jo 192. Maabongaus eroaa parin viikon Teneriffan perusturistimatkasta aika tavalla. Yhdessä maassa ei vietetä pitkiä aikoja.

– Kun olen yksin bongaamassa, niin vietän maassa 3-5 päivää, joskus saatan viettää viikon maassa, jos se on vaikka lentolipun ehtona. Yleensä järjestän myös aika paljon ohjelmaa. Palkkaan paikallisen oppaan ja kuskin auto kera, jolloin saan maasta irti aika paljon lyhyessäkin ajassa. Toki tämä maksaa enemmän, mutta hyöty on paljon suurempi.

Maabongauksen tavoitteena ei ole saada vain leimaa passiin.

– Käyn ihan tosissani jokaisessa maassa. Pyrin etukäteen tutustumaan millainen maa on kyseessä. Minkälainen historia, uskonto ja poliittinen järjestelmä siellä on. Tämän takia olen välttynyt pahoilta kulttuuritörmäyksiltä. Myös luonto ja siihen liittyvät nähtävyydet kiinnostavat.

Muutamaan maahan vaikea päästä

Maatilanne on elänyt voimakkaasti Pornan matkailijan uran alusta. Vuonna 1988 Porna juhli Euroopan valloitusta Albaniassa. Parin vuoden päästä hän huomasi, että maita puuttuu taas listasta ja tien päälle piti lähtetä uudestaan. Suurimmat määrät tulivat Neuvostoliiton ja Jugoslavian hajottua pieniin valtioihin.

Porna on vieraillut muun muassa Pohjois-Koreassa, missä hänelle leivottiin hotellissa 60-vuotiaspäivien kunniaksi täytekakku. Saudi-Arabiaan sen sijaan on vielä bongaamatta, koska maahan on erittäin vaikea päästä ilman paikallista kutsua. Tällä hetkellä yksittäinen länsimaalainen turisti ei saa maahan viisumia.

– Vielä puuttuu tuo Saudi-Arabia. Sitten on Keski-Afrikan tasavalta, Päiväntasaajan Guinea, Kongon Demokraattinen tasavalta, joihin suuntaan joulukuussa ja Tyynen valtameren saarivaltiot Tuvalu, Kiribati ja Nauru, joihin on tarkoitus matkustaa ensi vuoden alussa.

Kun nämäkin maat on kierretty, Porna sanoo keskittyvänsä niihin maihin, joissa hän tosissaan haluaa käydä.

Internet helpottanut matkailua

Matkailu on muuttunut melkoisesti Pornan ensimmäisistä reissuista 1960-luvulla. Erityisesti internet on mullistanut matkailun viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Nyt pystyy järjestämään itse matkoja aika paljon. Ainoastaan silloin tarvitsen matkatoimiston apua, kun teen pidempiä reissuja ja tarvitsen useita lentoja. Kaiken siellä kohdemaassa tapahtuvan voi hoitaa itse.

Porna kertoo pärjänneensä reissuillaan englannin kielellä. Hän puhuu myös hieman ranskaa ja saksaa.

– Näillä on pärjätty. Joissain maissa se vain vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä, käsiä ja kynää ja paperia. Kertaakaan ei ole vielä myyty tai muuta hurjaa tapahtunut.

Lähteet: YLE Helsinki