1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Porokolari

Tieto poroista turvaa matkaa jo pitkästi

Viime viikon aikana Kuusamontiellä on tapahtunut Hannuksen ja Taipaleenharjun välillä yhteensä 10 porokolaria.Suola houkuttaa poroja laitumia halkovalle tielle Oulun ja Kuusamon välillä. Porokolariarviomies muistuttaa tiellä liikkuvia, että porokolarin riski on aina olemassa, kun liikutaan poronhoitoalueella.

Porokolari
Poro seikkailee maantiellä.
YLE / Sauli Antikainen

Torstain ja perjantain välisenä yönä Kiiminki-Kollajan paliskunnan porokolariarviomies haki tien varresta pois kaksi kolariporoa.

- Tie halkoo kankaat ja laitumet ovat molemmin puolin tietä. Valitettavasti porot silloin pysähtyvät tuohon tielle. Ja entistä enemmän ne pysähtyvät silloin, kun tielle laitetaan suola, toteaa porokolariarviomies Eero Oinas-Panuma.

- Toivoisin, että tiesuolaan saataisiin sellainen lisäaine, joka ei vetäisi eläimiä puoleensa ja mieluummin sellainen, että se karkottaisi eläimiä.

Paliskunnilla on parhaillaan meneillään poroerotukset ja laitumilla levällään olevia poroja kerätään kokoon kankailta myös Kuusamontien molemmin puolin. Tiellä liikkujia Oinas-Panuma opastaa varovaisuuteen ja seuraamaan liikettä tiellä. Aistit kannattaa terävöittää viimeistään siinä vaiheessa, kun tien pientareella havaitsee poronjälkiä.

- Se on jo hyvin suuri ennakkovarotoimenpide, että mieltää liikkuvansa poronhoitoalueella ja on vaara, että poroja tiellä on. Ei oikein muuta konstia ole, kuin varovaisuus ja varovaisuutta lisää, Oinas-Panuma muistuttaa.

- Vaara on olemassa ja porokolarissa ei ole voittajia. Sekä tiellä liikkujat että poromiehet kärsivät.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi