Perhejuhlat pelastavat satavuotiaat työväentalot

Turengin työväentalon satavuotinen elämä pyörii tänä päivänä vuokraustoiminnan ympärillä. Paikalliset opistot tanssi- ja joogaryhmineen sekä eri yhdistykset vuokraavat tiloja. Erityisesti sadan hengen perhejuhlien suosio on lisääntynyt.

seurantalot
Turengin työväentalo rakennettiin 1910 talkoilla.
Turengin sosialidemokraatit

Monella seutukunnalla vanhimpia rakennuksia ovat satavuotiset työväentalot. Vuosisadan alussa Janakkalassa työväentaloja oli parhaimmillaan kymmenen, nyt enää kaksi työväentalon nimellä.

Vanhan peruskorjatun rakennuksen lämmityskustannukset ovat vuodessa tuhansia euroja. Vuokraustoiminta pitää talot kuitenkin pystyssä. Vanajaveden opisto järjestää Turengin työväentalolla tanssikursseja, eläkeläiset harrastuksia ja ammattiyhdistykset kokoustavat.

- Erityisesti perhejuhlien järjestäminen on lisääntynyt. Turengissa on hyvät keittiötilat ja iso juhlasali sekä täydellinen astiasto, kertoo Turengin sosialidemokraattien sihteeri Heikki Salmi.

Twist and shout

Turengin työväentalo rakennettiin kovaan tarpeeseen Toffelan (Tohvelan) vuokramaalle vuonna 1910.

- Ensimmäisenä syntyi lukutupa, äkkiä seurasivat näyttämö, urheiluseurat sekä naistoimikunta. Rahaa kerättiin keinolla, mitä keksittiin. Tanssit ovat olleet aina työväentalojen rahankeruun perustusta.

- Kuulin itse Turengin työväentalon pihalla olevassa tivolissa ensimmäistä kertaa Beatlesin Twist and shoutin. Ja se oli järisyttävä kokemus, muistelee Heikki Salmi työväentaloon liittyvää elämäänsä pikkupoikana.

- Nykyään toiminta on verkkaisempaa, mutta muistoja yhä täynnä. Kunhan vain talkooporukkaa riittäisi.

Lähteet: YLE Häme / Maarit Piri-Lahti