Ammattikorkean hankkeita ehdolla EU-palkinnoille

Kaksi Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun tutkimushanketta on ehdolla EU:n palkintojen saajiksi. Ehdolla ovat öljyanalyysimenetelmän kehityshanke sekä kansainvälinen nuoriin ja luovien alojen yritystoimintaan keskittyvä hanke.

ammattikorkeakoulut

Öljyanalyysi-hankkessa on kehitetty ainutlaatuinen ja kustannustehokas tapa hiukkasten havaitsemiseen ja analysointiin voiteluöljyistä. Konenäköön perustuvan prototyypin koekäytöstä saadut tulokset ovat lupaavia ja ne ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta.

-Hankkeessa kehitettyä öljyanalyysimenetelmää on mahdollista hyödyntää muun muassa kaivos-, teräs-, paperi- sekä energiateollisuuden prosesseissa. Kehitetyllä teknologialla on potentiaalia myös tuotteistamiseen ja jatkokehittämiseen, kertoo hankkeen projektipäällikkö Harri Pikkarainen.

Öljyanalyysi-hankkeeseen on osallistunut myös yrityksiä, Suomesta mukana ovat olleet Outokummun Tornion tehtaat, Stora Enso Veitsiluodon tehtaat, Efora Oy ja Digipolis Oy.

Lisäksi palkintoehdokkaana on Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun koordinoima kuuden maan NoCry-yhteistyöhanke, johon on osallistunut nuoria luovien alojen osaajia Pohjois-Euroopasta. Hankkeen tuloksena on muun muassa kehitetty internet-pohjainen työkalu luovien alojen verkostoitumiselle ja perustettu kansainvälinen yrityshautomoverkosto.

Interreg IV A Pohjoinen on nimennyt öljyanalyysi-hankkeen RegioStars Award 2011 ehdokkaaksi. Northern Creative Youth (NoCry) -hanke osallistuu kilpailuun The Northern Periphery Programme 2007 - 2013 ehdokkaana.

EU-komission raati on saanut palkintojen saajiksi 18 maasta yhteensä 66 ehdotusta. Raati valitsee finalistit helmikuussa. Voittajat julkistetaan toukokuussa "Regions for Economic Change" -konferensissa Brysselissä.

Lähteet: YLE Perämeri