1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tuhohyönteisten aiheuttamat metsätuhot

Ruskomäntypistiäisen torjuntaan tulossa lentolevitys

Metsänomistajat ovat saamassa luvan kasvinsuojeluaineen lentolevitykseen. Valtioneuvosto päätti metsätuholakiin esitettävästä muutoksesta torstaina.

Tuhohyönteisten aiheuttamat metsätuhot
Ruskomäntypistiäisten tuhoista aiheutuu metsänomistajille satojen miljoonien eurojen kasvutappiot.
Ruskomäntypistiäinen elää ryhmissä ja on yleinen koko maassa.YLE

Maanomistajille esitetään oikeutta biologisen kasvinsuojeluaineen lentolevitykseen. Metsän hyönteis- ja sienituhojen torjuntaa koskevaan lakiin esitetään muutosta, joka sallisi maanomistajille oikeuden kasvinsuojeluaineen levitykseen lentokoneilla. Lentolevitys olisi omakustanteinen. Esityksellä lisätään maanomistajien toimintamahdollisuuksia tilanteissa, joita valtion korvausvastuu ei kata.

Maa- ja metsätalousministeriö voi antaa metsäkeskuksen esityksestä maanomistajalle oikeuden toimenpiteisiin. Esitys koskee erityisesti ruskomäntypistiäisen torjuntaa metsissä. Pistiäisen torjunnassa käytetään ihmisille ja luonnolle vaaratonta monisärmiövirusvalmistetta, joka vaikuttaa vain ruskomäntypistiäiseen.

Kasvinsuojeluaineiden lentolevitys on nyt pääsääntöisesti kiellettyä. Viranomainen voi kuitenkin antaa siihen luvan poikkeuksellisissa olosuhteissa eli silloin, kun tilanne on katastrofiluontoinen ja puiden kuolema todennäköinen.

Edellisen kerran monisärmiövirusta lentolevitettiin vuonna 2008 Uudellamaalla. Silloin noin 700 hehtaaria metsää oli vaarassa kuolla pistiäisen syönnin takia.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi