Voiko kädentaitoja oppia etänä?

Juhlivan Wahren-opiston opettajat pitävät etäopetusta kansalaisopistoissa mahdollisena myös kädentaidoissa. Tuntiopettaja Terhi Sipiläinen sanoo, että esimerkiksi ompeluun etäopetus sopisi. Aivan aloittelijalle etäopetus voisi tosin olla liian hankalaa.

etäopetus
Ompelijan kädet ja ompelukone
Sari Törmikoski / Yle

Tosin opettajan läsnäoloa vaaditaan juuri kädentaitoaineissa aika ajoin - etenkin silloin, kun oppilaalle pitää opettaa hankalia työvaiheita, sanoo Sipiläinen.

- Periaatteessa teknisesti se saattaisi onnistua, koska asioita voidaan lähettää sähköpostilla, kaavoja ja ohjeita ompelemisesta, mutta sitten siinä vaiheessa kun pitäisi ruveta ompelemaan, niin kuinka helppoa olisi opettaa ihminen ompelemaan netin välityksellä tai ompelemaan tietyt saumat?

Taustatietoa asiasta pitäisi kyllä olla, pohtii opettaja. Paketti on muuten liian suuri omaksuttavaksi.

- Siinä tarvittaisiin ehkä vähän käytännön kokemusta, pitäisi olla aika hyvä ompelija, sitten se varmasti onnistuisi. Mutta kun ihmiset asuu kaukana toisistaan ja jos näin saataisiin ryhmä kasaan, niin kyllä sitä voisi kokeilla.

Etäopiskelu kysyy motivaatiota

Viron kielen ja kalligrafian opettaja Vivian Majevski sanoo, että on helpompaa, jos jotkut asiat aluksi näytetään konkreettisesti. Tunnit pitäisi myös suunnitella hyvin.

- Täytyy olla kyllä tosi hyvä motivaatio etäopiskelussa, hän muistuttaa.

Oppikirjan kanssa on moni koettanut opiskella kädentaitoa, mutta tietyt pienet tekemisen niksit jäävät näin puuttumaan, pohtivat opettajat.

Wahren-opisto Forssassa juhlii viikonvaihteessa 90-vuotista taivaltaan. Wahren-opistossa opiskelee vuosittain noin 2 200 opiskelijaa noin 300 kurssilla. Kurssien yhteenlaskettu tuntimäärä on noin 7 000 tuntia.

Lähteet: YLE Häme