1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomi nousee energiaverotuksen huippumaaksi

Suomen sähköverot teollisuusyrityksille ovat nyt EU:n yhdenneksitoista korkeimmat. Ensi vuonna Suomi nousee energiaverouudistuksen myötä viidennelle sijalle. Asia selviää Energiateollisuus ry:n vertailusta.

Kuva: YLE

Energiateollisuus ry. laskee, että Suomi on lähestulkoon millä tahansa mittarilla mitattuna nousemassa ensi vuonna EU:n energiaverottajien kärkijoukkoon.

Suomen sähköverot teollisuusyrityksille ovat tällä haavaa EU:n 11. suurimmat, mutta ensi vuonna jo viidenneksi korkeimmat, kun verotuksen painopiste siirtyy energiaverotukseen.

Sähkövero suomalaisille kotitalouksille nousee vuonna 2011 EU:n kuudenneksi korkeimmaksi. Sija on neljäs, kun verrataan asukasta kohti laskettavaa veroa kotitaloussähköstä. Sähkön kulutusverot kotitalouksille ovat ylivoimaisesti korkeimmat Alankomaissa ja Tanskassa.

Suomessa keskivertosähkölämmittäjän lasku nousee ensi vuonna keskimäärin 250 euroa.

Kaukolämmitetyn pientalon lämmityskustannukset saattavat nousta jopa 300 euroa vuodessa alueilla, joissa käytetään fossiilisia polttoaineita eikä yhteistuotantomahdollisuutta ole.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen soisi, että energiaverotuksen vaikutuksista tehdään erillinen arvio ja jatkotoimet otetaan kohdaksi seuraavaan hallitusohjelmaan.