Australian Joulusaarella maahantulijoiden pidätyskeskuksessa mielenosoituksia

Intian valtamerellä Joulusaarella sijaitsevassa turvapaikanhakijoiden pidätyskeskuksessa on puhjennut mielenosoituksia. Kymmenen ihmistä on ommellut huulensa kiinni. Tätä ennen kielteisen päätöksen saanut irakilainen oli tehnyt Sydneyssa sijaitsevassa keskuksessa itsemurhan.

Ulkomaat

Suunsa ommelleet ulkomaalaiset kuuluvat parin sadan irakilaisen, iranilaisen ja kurdiasukkaan joukkoon, jotka ovat osoittaneet mieltään rauhanomaisesti pidätyskeskuksessa.

Australian siirtolaisministeri Chris Bowen varoitti, että protestit ovat hyödyttömiä. Hän sanoi, että mielenilmaukset eivät vaikuta siihen, miten turvapaikanhakijoiden anomuksia käsitellään.

- Jos hakemus on aito, se hyväksytään. Jos hakemusta ei pidetä aitona, se hylätään ja henkilön käännyttäminen Australiasta aloitetaan, sanoi Bowen.

Suurin osa Australiaan saapuneista niinsanotuista venepakolaisista pidätetään. Useimmat heistä lähetetään Joulusaarelle odottamaan hakemuksen käsittelyä. Keskus on täyttynyt tänä vuonna varsinkin Sri Lankasta ja Afganistanista tulleista pakolaisista. Joulusaarella on tätä nykyä lähes 3 000 turvapaikan ja oleskeluluvan hakijaa.

Ihmisoikeusaktivistit ovat vaatineet Australiaa lopettamaan pidätyspolitiikkansa.

Australian siirtolaisministeri uskoo jännityksen pidätyskeskuksissa edelleen kiristyvän, kun kielteisiä päätöksiä turvapaikkahakemuksiin tulee lisää.

Lähteet: AFP