Sorin Sirkukselle ja Päivi Setälälle lastenkulttuurin valtionpalkinnot

Tämänvuotiset lastenkulttuurin valtionpalkinnot on myönnetty valokuvataiteilija Päivi Setälälle ja tamperelaiselle Sorin Sirkukselle. Oulun kaupungin Mäntylä-Snellman-päiväkoti ja joensuulainen Teatteri Satama puolestaan saavat tämän vuoden Lapsenpäivä-palkinnot.

kulttuuri

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin jakoi palkinnot perjantaina.

Taiteen keskustoimikunnan myöntämä lastenkulttuurin valtionpalkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa ja se on tunnustus kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta tai pitkäaikaisesta ansiokkaasta toiminnasta lastenkulttuurin hyväksi.

8 400 euron suuruinen Lapsenpäivä-palkinto puolestaan on tunnustus merkittävästä työstä lasten taideharrastuksen ja -kasvatuksen edistämiseksi. Palkinnosta päättää kulttuuri- ja urheiluministeri.

Lastenkulttuurin innovaattori ja nuorisosirkuksen edelläkävijä

Taiteen keskustoimikunta perustelee Päivi Setälän palkitsemista sillä, että hän on rikastuttanut lastenkulttuuria kahdella omalla innovaatiollaan. Hän on Vähäx valottaa -lasten ja nuorten valokuvafestivaalin sekä Vauvojen värikylpy -pajojen äiti.

Vähäx valottaa on valtakunnallinen ja maailman ainoa lasten ja nuorten valokuvia esittelevä festivaali. Se järjestettiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Vauvojen värikylpy on puolestaan vauvaperheiden kuvataidepaja, joka on levinnyt laajalti Suomessa ja kansainvälisesti. Setälä on vastannut kuvataidepajan metodin kehittämisestä ja ohjaajakoulutuksen suunnittelusta.

Setälältä on myös valmistumassa väitöskirja alle kouluikäisten kuvakulmista.

Setälä toteaa, että lasten ja nuorten tekemä taide on samalla tavalla merkityksellistä, kun aikuistenkin tekemä.

- Koen, että yhtäläisesti lapsen tekemästä teoksesta voi saada yhtä syviä elämyksiä kuin aikuisen tekemästä, ja se on oikeastaan se syy, miksi niin voimallisesti haluan tuoda niitä lasten teoksia aikuisten maailmaan, hän sanoo Radion kulttuuriuutisille.

25 vuotta toiminutta tamperelaista Sorin Sirkusta Taiteen keskustoimikunta kiittää suomalaisen nuorisosirkustoiminnan merkittäväksi edelläkävijäksi, jonka toiminta on vuosien mittaan tavoittanut tuhansia eri-ikäisiä harrastajia.

Palkintoperustelujen mukaan Sorin Sirkus on kehittänyt aktiivisesti koko nuorisosirkustoiminnan rakenteita ja sisältöjä. Taiteen perusopetuksen se aloitti ensimmäisten joukossa jo vuonna 1993.

Sorin Sirkus ei kuitenkaan ole vain sirkuskoulu, vaan laaja-alainen sirkuskeskus. Uusimpana avauksena sirkus on aloittanut työskentelyn erilaisten erityisryhmien kanssa, ja se vie myös suomalaista nuorisosirkusosaamista kansainvälisille areenoille, palkintoperusteissa todetaan.

Lapsenpäivä-palkinnot saamelaisuuden ja monikulttuurisuuden edistäjille

Oulun kaupungin Mäntylä-Snellman-päiväkoti sai palkinnon saamelaisten kulttuurisen identiteetin ja saamelaisuuteen kasvamisen vahvistajana.

Päiväkodissa toimii saamenkielinen varhaiskasvatuskerho ja toimintaa on ollut kehittämässä saamenkielinen lastentarhanopettaja. Päiväkodissa myös annetaan perusopetuksessa oleville lapsille saamen kotikielen opetusta.

Joensuulainen Teatteri Satama puolestaan palkittiin merkittävänä monikulttuurisuuden edistäjänä. 13 - 17-vuotiaille suunnatun teatterin toiminnassa mukana olleista nuorista parhaimmillaan 20 prosenttia on ollut maahanmuuttajia tai ulkomaalaistaustaisia.

Palkintoperustelujen mukaan Satama on luonut nuorille turvalliset ja inspiroivat puitteet ilmaista itseään teatteritaiteen keinoin ja antanut eväitä kohti aikuisuutta yhteisöllisen taideharrastuksen parissa.

Lähteet: YLE Uutiset